Welke kruiden ondersteunen bij zomereczeem?
Er zijn diverse supplementen op de markt verkrijgbaar die effectief zouden zijn tegen zomereczeem, maar welke kruiden ondersteunen daadwerkelijk? Welke kruiden zijn zinvol om te geven aan jouw paard met zomereczeem? Meestal is een supplement met een aantal van deze kruiden het meest geschikt, vanwege de brede werking en de samenwerking van kruiden. Daarbij dien je niet alleen te kijken naar kruiden die jeukstillend zijn, maar die juist ook voor de weerstand en spijsvertering belangrijk zijn. In deze blog bespreken we graag deze kruiden en waarom deze geschikt zijn voor paarden met zomereczeem
Brandnetel = bloedzuiverend
Veel mensen zien brandnetel als onkruid, maar voor paarden is het echt een fantastisch kruid! Het is bloedzuiverend, ondersteunt de weerstand en is goed voor de darmflora. Een echte alleskunner die ook smakelijk is voor paarden. Voor paarden met zomereczeem is dit kruid extreem belangrijk! De bloedzuiverende werking zorgt er namelijk voor dat paarden minder aantrekkelijk worden voor mugjes, want minder afvalstoffen in het lijf betekent minder aanlokkelijk bloed. Daarbij is een optimale weerstand belangrijk voor paarden met zomereczeem. Hoe beter de weerstand, hoe minder ontstekingsreacties in het lijf en hoe beter het paard weerbaar is tegen insectenbeten. Ook heeft brandnetel nóg een mooie geneeskracht, het heeft een anti-histamine werking. Dit betekent dat het antiallergisch werkt en is dus perfect om in te zetten bij zomereczeem. Je kan verse/gedroogde brandnetel geven, maar voor de krachtigste geneeskrachtige werking is het aan te raden om een vloeibare brandneteltinctuur te geven.
Fenegriek = weerstand
De zaden van de fenegriekplant hebben een geneeskrachtige werking en kunnen als hele zaden worden gebruikt of als poeder. Er werd altijd gedacht dat fenegriek goed is voor de luchtwegen, maar dat is niet echt het geval. Fenegriek is belangrijk voor de algehele weerstand en als de weerstand verbetert, kan het zijn dat luchtwegproblemen minder worden. Fenegriek werkt koortswerend, wekt de eetlust en heeft een verzachtende werking op (maag)slijmvliezen. Bij paarden met zomereczeem is fenegriek belangrijk voor de algehele weerstand. Ook de functie op het maagslijmvlies is belangrijk, omdat paarden met zomereczeem vaak stress ervaren en dit maagzweren tot gevolg kunnen hebben.
Sepioliet = filteren lichaam
Sepioliet is niet een kruid, maar een mineraalverbinding. Het is zeeschuim van magnesium-silicaat dat zich kan binden aan stoffen. Sepioliet is dus een filter voor het lichaam, waarbij het magnesium achterlaat in het lichaam en de afvalstof meeneemt uit het lichaam en afvoert. Ook is sepioliet goed voor de spijsvertering, het neemt namelijk vocht op.
Voor paarden met zomereczeem is sepioliet belangrijk omdat het helpt om afvalstoffen uit het lichaam te filteren. En hoe schoner het lichaam, hoe minder ontstekingsreacties en dus ook minder jeuk.
Echinacea = boost weerstand
Echinacea, oftewel zonnehoed, staat bekend om zijn grote geneeskrachtige werking. Bij een griepje/verkoudheid wordt humaan al snel verwezen naar Echinacea. Echinacea is ook echt een enorme boost voor de weerstand en helpt het afweersysteem te verbeteren. Daarbij werkt het antibacterieel en wordt het lymfesysteem gestimuleerd. Gebruik nooit de Echinacea die in de tuin groeit, maar altijd een extract. Echinacea is namelijk familie van Jacobskruiskruid welke in hoge mate of langdurig gebruik leverschade kan geven.
Voor paarden met zomereczeem is Echinacea niet alleen belangrijk omdat het een boost is voor de weerstand, maar ook omdat deze het lymfesysteem stimuleert. Het lymfesysteem is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen waardoor het paard sneller kan herstellen van insectenbeten.
Astragalus = anti-histamine
Astragalus is voor veel mensen een onbekend kruid, maar deze plant heeft enorm veel voordelen voor mens en dier. Het valt onder dezelfde familie van zoethout en erwten en de geneeskrachtige werking zit in de wortel. Astragalus helpt het lichaam in balans te komen en zorgt voor zelfregulatie. Een overactief immuunsysteem wordt gekalmeerd, maar bij te weinig activiteit wordt het juist gestimuleerd. Astragalus heeft dus eigenlijk invloed op het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Bij zomereczeem is astragalus ook goed om in te zetten, het heeft namelijk een anti-histamine werking waardoor het fijn werkt bij allergische reacties. En daarbij helpt het de bloedsuikerspiegel in balans te brengen.
Uncaria = versterken immuunsysteem
Uncaria (katsklauw) is enorm belangrijk voor het immuunsysteem. Deze neemt sterk in effectiviteit toe na toepassing van dit kruid. Het bestrijd bacteriën, virussen, schimmels, wormen en andere parasieten. Het aantal witte bloedlichaampjes stijgen en die bepalen de effectiviteit van het immuunsysteem. Daarbij is uncaria ontstekingsremmend, verbetert het de doorbloeding en is het een antioxidant. Voor paarden met zomereczeem dus een heel belangrijk kruid! Allergische reacties geven namelijk ontstekingen onder de huid waardoor er jeuk ontstaat. Uncaria helpt deze ontstekingen te remmen waardoor de jeuk zal afnemen en de huid kan herstellen. En als antioxidant helpt het cellen te beschermen tegen vrije radicalen.
Gentiana = ondersteuning spijsvertering
Gentiana, of gele gentiaan wordt voornamelijk ingezet ter ondersteuning van de spijsvertering. Zo bevordert het de galproductie, werkt het eetlustopwekkend en verbeterd het de peristaltiek van de darmen. De darmen zijn de motor van het paard waar ook een groot deel van de weerstand vandaan komt. Bij paarden met zomereczeem is dit daarom een mooi, ondersteunend kruid.
Thymus = voor luchtwegen en spijsvertering
Tijm, of te wel thymus, is een smakelijk kruid dat in de keuken veel wordt toegepast, maar ook een grote geneeskrachtige werking heeft. Tijm werkt o.a. ontsmettend en weert infecties waardoor de algehele weerstand verbetert. Daarbij helpt het slijm op te lossen in de luchtwegen. Voor paarden met zomereczeem is dit kruid belangrijk voor de spijsvertering, maar ook voor de luchtwegen. Een allergie heeft namelijk altijd invloed op het gehele lijf. Er is niet alleen sprake van jeuk, maar het kan als neveneffect luchtwegklachten geven.
Citronellol/Citronellal = onaantrekkelijk
Citronellol en Citronellal zijn geen kruiden, maar stofjes (terpenen) die van nature voorkomen in citroengras, rozen en geraniums. Het heeft de bekende citrusachtige geur waardoor het een bekend ingrediënt is in anti-vliegenmiddelen en bijvoorbeeld geurkaarsen. Citronellol kan ook inwendig worden gebruikt (alleen via een supplement, nooit in pure vorm!). Het heeft dan een dubbele functie; Ten eerste maken stofjes het bloed van dieren onverteerbaar waardoor het bloed niet meer gebruikt kan worden door insecten/parasieten om zich voort te planten. Maar voor paarden met zomereczeem heeft het een extra functie. Paarden gaan de geur namelijk uitscheiden waardoor mugjes en vliegjes meer op afstand zullen blijven. Hierdoor zullen paarden minder snel/vaak gestoken worden.
Geef een supplement met een combinatie van deze kruiden
Brandnetel kan je heel fijn in pure vorm geven voor een effectieve, ondersteunende functie bij zomereczeem. De andere kruiden/stoffen werken het beste in combinatie met elkaar. Ze versterken elkaar en vullen elkaar aan. Alleen tijm geven zal bijvoorbeeld geen effect hebben op zomereczeem, maar geef je het in een totaalsupplement dan draagt tijm bij aan de totaalwerking. Alleen een kruid geven om de huid te ondersteunen is zinloos, de weerstand, het immuunsysteem, de longen en spijsvertering zijn even belangrijk.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.