Zomereczeem bij paarden

Een grote groep paarden heeft last van jeuk in het voorjaar en in de zomerperiode. Deze jeuk en irritatie wordt veroorzaakt door het speeksel van knutten (cullicoïde mug) dat tijdens een bijt in het lichaam komt en waarop sommige paarden allergisch reageren. Bij deze paarden en pony’s is er sprake van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd. De jeuk beperkt zich meestal tot de staart en/of manen, maar kan ook over de rest van het lichaam voorkomen bijvoorbeeld op de buik en het hoofd.

Zomereczeem bij paarden

Eén supplement niet genoeg tegen zomereczeem

Zomereczeem is misschien wel de lastigste aandoening om onder controle te krijgen. Het vraagt veel doorzettingsvermogen en helaas bestaat er geen wondermiddel. Het aanpakken van zomereczeem is niet een kwestie van een supplement geven, het is voermanagement, huisvesting, de juiste deken, verzorgingsproducten en inwendige supplementen.

Begin bij de basis: voeding

Het belangrijkste onderdeel van het aanpakken van zomereczeem is de voeding van het paard. Suikers, granen en te rijk ruwvoer zorgen ervoor dat het lichaam uit balans raakt en de darmflora verstoord raakt. Door deze verstoring is het lichaam vatbaarder voor allergieën en ontstaan er gemakkelijker ontstekingsreacties in het lichaam. Deze ontstekingsreacties verlagen de weerstand en geeft nog meer onbalans. Het is daarom ontzettend belangrijk om de juiste voeding te verstrekken. Basisregels voor paarden met zomereczeem:

 • Onverpakt hooi
 • Voldoende vitamines en mineralen (balancer of vitaminebrokje)
 • Geen granen en melasse
 • Zo laag mogelijk in suikers
 • Geen kunstmest

Begin op tijd met behandelen

Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt worden de knutten actief. Soms is dit pas eind april, maar het kan ook al begin maart zijn. De timing is enorm belangrijk, dat geeft namelijk de beste kans om de irritatie zo klein mogelijk houden gedurende het seizoen. Het gaat er namelijk om dat de allergische reactie in het lichaam niet getriggerd wordt.

Start daarom op tijd met het opdoen van een deken en start de supplementen tegen jeuk en irritatie op zodra de temperaturen stijgen.

Meerdere producten gebruiken om lichaam in balans te krijgen

Een schoon lichaam is de basis voor een succesvol, jeukvrij zomerseizoen. Door voeding, verontreinigingen en ziektes komen er afvalstoffen in het lichaam, deze afvalstoffen beperken de opname van voedingsstoffen en geven ontstekingsreacties in het lichaam. Bij paarden met zomereczeem is het daarom aan te raden om in het voorjaar een detox (drainage) te doen. Deze halen de afvalstoffen uit het lichaam en ondersteunen de lever en nieren. Een schoon lichaam kan beter voedingsstoffen en supplementen opnemen. Is jouw paard gevoelig voor hoefbevangenheid? Geef dan geen detox want dat is te heftig, kies dan liever voor vloeibare brandnetel. Dat is een milde reiniging.

Bij zomereczeem wil je ook dat jouw paard zo onaantrekkelijk mogelijk is voor knutten, vliegen en dazen. Dit kan je doen door een supplement te geven met een kruidenmengsel (enegriek, sepioliet, echinacea, astragalus, uncaria, gentiana, thymus, citronallal, citronellol). Door deze combinatie verspreid het paard een geur waardoor knutten meer op afstand blijven. Daarnaast kan je het paard ondersteunen met cannabinoïden uit kruidnagel, deze werken ontstekingsremmend en brengen het lichaam in balans.

Zorg ook voor een goede, verzorgende crème of huidspray die je kan gebruiken om geïrriteerde plekken in te smeren. Wondjes die genezen geven namelijk ook jeuk, waardoor de kans bestaat dat het paard zich juist weer kapot schuurt.

Tips om paarden met zomereczeem te ondersteunen:

 1. Maak het paard onaantrekkelijk voor knutten door het geven van een inwendig supplement
 2. Zorg voor een schoon lichaam via een detox of vloeibare brandnetel
 3. Ondersteun met cannabinoïden vanwege de ontstekingsremmende werking
 4. Zet het paard tijdens de schemering op stal
 5. Begin op tijd met behandelen, zodra de temperatuur boven de 10 graden komt
 6. Wees kritisch op je rantsoen en beperk suikers en granen

 

Op zoek naar meer informatie over paardengezondheid en zomereczeem? Bezoek dan de website van AskHELTIE.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.