Wassen met een natuurlijk middel ondersteunt ook bij mijten!
Veel paardeneigenaren gebruiken middelen van de dierenarts om hun paard af te helpen van mijten. Dit zijn chemische middelen die de weerstand van het paard verminderen en die alleen de volwassen mijten dood. Het wassen met deze chemische producten dient daarom ook altijd herhaald te worden. Soms is deze chemische behandeling nodig, vooral als een besmetting zo extreem is dat het dieronwaardig zou zijn om niet snel in te grijpen. Maar onze voorkeur gaat altijd uit naar een natuurlijke aanpak van mijten en daar hoort ook een uitwendige behandeling bij.
Mijten zijn hardnekkig, start op tijd met behandelen
Mijten zijn zeer hardnekkig, de eitjes zijn bijvoorbeeld niet dood te krijgen. Dit betekent dat er altijd sprake is van herbesmetting als er niet langdurig wordt behandeld. De eitjes komen namelijk weer uit zodra de omstandigheden ideaal zijn en zullen zich dan ook weer snel voortplanten. Het is daarom belangrijk om tijdig te starten met behandelen als jouw paard gevoelig is voor mijten. Vanaf ongeveer oktober start het mijtenseizoen, dan gaan temperaturen naar beneden en wordt het vochtiger waardoor de mijten de warme paardenbenen opzoeken. Hoe eerder je start met behandelen, hoe gemakkelijker het is om de cylcus van de mijt te doorbreken en waardoor jouw paard sneller van het ongemak af is.
Ondersteun de weerstand
Een paard met een verminderde weerstand is vatbaarder voor mijten dan een paard met een optimale weerstand. Verkeerde voeding, verkeerde huisvesting, stress, ziekte etc. zijn allemaal oorzaken waardoor de weerstand lager is. Het is daarom goed om het management van jouw paard goed in de gaten te houden. Daarnaast kan je jouw paard ondersteunen in zijn weerstand, bijvoorbeeld met een vloeibare brandneteltinctuur. Dat is een echte boost voor de weerstand en daarnaast ondersteunt het de darmflora en is het bloedzuiverend. Wij raden aan om 4x per jaar een kuur te geven met een vloeibare brandneteltinctuur.
Ook het doen van een detox (halfjaarlijkse reiniging van het gehele lichaam) werkt positief op de algehele weerstand van het paard. Het heeft als voordeel dat een schoon lichaam minder aantrekkelijk is voor mijten. Start daarom voor het mijtenseizoen (september/oktober) met een detox kuur. Kies een korte kuur, maximaal 7 dagen, zodat het lichaam niet te lang belast wordt. Let wel op dat je geen detox doet bij paarden die zwaar overgewicht hebben of gevoelig zijn voor hoefbevangenheid.
Mijten zowel inwendig als uitwendig bestrijden
Een inwendig voedingssupplement op basis van kruiden en etherische oliën is extreem belangrijk in de aanpak tegen mijten. Ingrediënten zoals citronellol en citronellal zorgen er namelijk voor dat het bloed onverteerbaar wordt voor mijten. De mijten kunnen het bloed dan niet meer gebruiken om zich voort te planten en hierdoor zal de populatie mijten steeds kleiner worden. Op die manier kan je de hoeveelheid eitjes ook steeds kleiner maken. Zorg daarom voor een voedingssupplement dat 100% natuurlijk is, deze is namelijk niet schadelijk voor het paard en zal ook kruiden bevatten die de weerstand van het paard ondersteunt.
Maar alleen een inwendige aanpak is niet altijd voldoende. Wij geven daarom de voorkeur om ook uitwendig te behandelen. De belangrijkste stap daarin is dat de benen van het paard worden geschoren. Dit heeft meerdere voordelen: de benen worden minder aantrekkelijk voor mijten, wondjes worden sneller gezien en kunnen gemakkelijker genezen en de benen kunnen beter worden behandeld tegen mijten. Ook voor uitwendige behandeling heeft het de voorkeur om te kiezen voor een natuurlijk product. Een product op basis van wonderboomolie, lavendel en geranium is verzorgend, maakt de huid zacht en werkt afwerend tegen mijten bij paarden. Door de benen van het paard in een oplossing hiervan te laten weken (bijvoorbeeld in een emmer of hoefzak), ondersteun je de huid en zullen mijten de benen minder aantrekkelijk vinden. Niet alle paarden staan gemakkelijk stil in een emmer, dit soort oplossingen kunnen ook aangebracht worden met een spons. Spons het been dan gedurende 15 minuten af en zorg dat de oplossing goed op de huid terecht komt. Dit is bijvoorbeeld ook ideaal voor paarden die watervrees hebben.
Conclusie: Inwendig en uitwendig vullen elkaar aan!
Inwendige behandeling is de belangrijkste aanpak tegen mijten bij paarden. Deze stopt namelijk de reproductie van mijten en zorgt ervoor dat de mijtenpopulatie steeds kleiner zal worden. Maar het is goed om dit aan te vullen met een uitwendige behandeling die de huid ondersteunt en dat afwerend werkt tegen mijten. De combinatie van inwendige en uitwendige behandeling heeft daarom altijd de voorkeur!
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.