Mijten bij paarden

Vooral koudbloedpaarden en Friezen hebben last van mijten, maar het kan bij alle paarden voorkomen. Ook bij paarden die geen of weinig sokken/beenbeharing hebben. Mijten zorgen voor veel jeuk en irritatie aan de benen bij paarden. Er is helaas geen snelle oplossing tegen mijten en mijten krijg je nooit 100% weg. Het is daarom belangrijk om de mijtenpopulatie zo klein mogelijk te houden zodat er geen irritatie plaats vindt.

Mijt bij paarden

Wat zijn mijten?

Er zijn diverse soorten mijten, ze graven zich in in de huid of leven tussen de haren. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet ziet. Om zeker te zijn dat het om mijten gaat kan de dierenarts een huidafkrabsel maken en dit onder de microscoop bekijken. De mijtenperiode in Nederland is van oktober tot april, maar bij vochtige zomers kan het ook in de zomer voorkomen.

Zodra er een mijteninfectie wordt vastgesteld bij het paard, kan je er vanuit gaan dat er al zeer veel eitjes in de vacht en de omgeving zijn. De eitjes zijn onverwoestbaar en er bestaat helaas geen middel om deze te doden. De eitjes van mijten komen pas uit zodra de omstandigheden ideaal zijn en dat kan na 2 weken zijn of zelfs na 2 jaar. Bij een mijtenbesmetting kan je daardoor alleen de volwassen mijten aanpakken, dit kan via een chemische behandeling. Nadeel van chemische behandeling is dat je hiermee de weerstand van het paard enorm verlaagt, hierdoor wordt het paard juist vatbaarder voor een nieuwe mijtenbesmetting. Een andere manier is natuurlijke behandeling, dit vergt meer tijd, maar is erop uit om de weerstand van het paard te verhogen en de mijtenpopulatie te verkleinen. Een mijtenprobleem heb je niet met 1 of 2 keer behandelen opgelost, het vergt tijd en heeft als doel de mijtenpopulatie beheersbaar te houden.

Mijten zijn zeer besmettelijk. Alleen jouw paard behandelen terwijl deze in een kudde staat is niet heel zinvol, de besmetting is dan binnen een dag terug. Ook paarden die geen symptomen geven kunnen mijten hebben en deze verspreiden onder de kudde. Zorg daarom dat de gehele kudde wordt behandeld.

Symptomen van een mijten besmetting bij het paard

Een paard met mijten vertoont vaak het volgende:

  • Kriebel, vooral aan de benen. Hierdoor gaat het paard vaak stampen of bijten in de sokken.
  • Paarden wrijven soms met benen over elkaar
  • Korstjes en schilfers op de benen en in de kootholtes
  • Kloven in de benen
  • Wondjes op de benen
  • Mok
  • Verdikte benen (soms met kans op einschuss/olifantsbeen)

Meestal worden de symptomen het eerst geconstateerd op de achterbenen. Het is daarom belangrijk om in de dagelijkse verzorging de benen altijd goed te controleren op plekjes. Een wondje op de benen hoeft natuurlijk niet direct mijt te zijn, het kan ook een andere vorm van mok zijn of iets anders zijn. Laat daarom bij twijfel de dierenarts een controle te doen.

Hoe mijten aanpakken bij paarden

Mijten zijn heel hardnekkig en vragen een consequente aanpak. Daarnaast zijn mijten lastig te bereiken en is het heel besmettelijk, helaas kunnen mijten ook resistentie opbouwen tegen chemische middelen waardoor deze niet altijd meer werken. Helaas is er geen wondermiddel tegen mijten, maar de natuurlijke aanpak lijkt nog altijd het beste. Combineer meerdere aanpakken zodat jouw paard zo snel mogelijk van deze irritatie af is. Een schoon lichaam is enorm belangrijk, dat neemt namelijk beter voedingsstoffen op. Hiervan kan je een detox geven in september/oktober. Daarnaast is het enorm belangrijk om het bloed en de huidschilfers van het paard onverteerbaar te maken voor de mijt, hierdoor kan de mijt zich niet voortplanten en zal de mijtenpopulatie steeds kleiner worden. Kies hiervoor een supplement op basis van: Fenegriek, sepioliet, echinacea, astragalus, uncaria, gentiana, thymus, citronallal en citronellol. En als laatste is het enorm belangrijk om de weerstand op peil te houden, want hoe beter de weerstand, hoe minder vatbaar voor mijten. Dit kan met bijvoorbeeld vloeibare brandnetel.

Neem ook altijd het rantsoen onder de loep, schone voeding is enorm belangrijk voor de darmflora en dus de weerstand. Vermijd granen en verpakt hooi, kies voor onverpakt hooi en zorg voor voldoende mineralen en vitamines.

Een onderdeel van de aanpak die niet alle paardeneigenaren fijn vinden, maar wel belangrijk is: scheer de sokken. Hierdoor komt er lucht bij de huid en wordt de omgeving minder aantrekkelijk voor mijten. Ook kan je sneller zien of er wondjes zijn en kan dit beter behandeld worden.

Samenvatting aanpak:

  1. Start met behandelen zodra de temperatuur daalt
  2. Start met een detox/drainage in september
  3. Zorg dat het bloed en de huidschilfers onverteerbaar zijn voor mijten
  4. Scheer de sokken
  5. Ondersteun de weerstand met vloeibare brandnetel
  6. Vermijd suikers en granen in de voeding

Op zoek naar meer informatie over paardengezondheid en mijten? Bezoek dan de website van AskHELTIE.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.