Mijten bij paarden, wat te doen?
Het is midden december en de temperatuur gaat opeens flink omlaag, echte vrieskou! Het wordt vochtiger en de paarden staan vaker op stal. Dit betekent dat mijten erg actief kunnen worden en graag gaan nestelen in de warme sokken van paarden. Is jouw paard gevoelig voor mijten en zoek je extra tips? In deze blog leggen wij je graag uit wat je moet doen om mijten de baas te worden.
Mijten zijn niet met het blote oog te zien
Alhoewel we mijten meestal niet goed met het blote oog kunnen zien, leiden ze meestal wel tot verandering in het gedrag van jouw paard. Je kunt dit herkennen aan het stampen en schuren met hun benen. Ook het bijten in de sokken is een bekend symptoom. Veel paarden krijgen ook mokachtige plekjes en wondjes op de benen. Wel is het belangrijk om te weten dat niet ieder paard even fel en duidelijk reageert.
Boost de weerstand van jouw paard!
De weerstand van jouw paard boosten is erg belangrijk, vooral in deze periode van het jaar. Hoe beter de weerstand is, des te minder vatbaar jouw paard is voor mijten. Je kunt je paard hierin ondersteunen door te zorgen voor voldoende vitamines en mineralen. Dit kun je doen door een balancer/mineralenbrokje tijdelijk te verhogen of door bijvoorbeeld extra mineralen (vloeibaar uit de Beringzee) te geven. Daarnaast is het geven van een vloeibare brandneteltinctuur een enorme boost voor de weerstand. Voordeel van deze brandnetel is ook dat deze bloedzuiverend is, waardoor het paard direct minder aantrekkelijk is voor mijten.
Start direct met een inwendig kruidensupplement tegen mijten
Als jouw paard mijten heeft is het verstandig direct actie te ondernemen! Je kunt direct starten met een inwendig kruidensupplement die citronellol en citronellal bevat. O.a. deze stoffen zorgen ervoor dat de huid en het bloed van het paard onverteerbaar wordt voor mijten. Hierdoor kunnen mijten de huid niet meer verteren en raken ze verstopt, waardoor kunnen ze zich niet verder voortplanten. Doordat de voortplanting wordt onderbroken, zal de populatie steeds kleiner worden. Het is aan te raden om te starten met een hoge dosering zodat het product zo snel mogelijk werkt. Na een aantal weken kan je dan overgaan op een onderhoudsdosering en dit geef je dan door gedurende het gehele mijtenseizoen.
Wat kun je nog meer doen?
Bij paarden die gevoelig zijn voor mijten is het aan te raden om de benen te scheren. Gedurende de koudere maanden nestelen mijten zich graag in warme plekjes. Door het scheren worden de benen dus minder aantrekkelijk. Hierdoor zie je de wondjes beter en kun je het makkelijker behandelen.
Om de huid van jouw paard te ondersteunen raden wij het aan om de benen te weken in een oplossing van wonderboomolie, lavendel en citronellol. Tevens werkt deze verzachtend en afwerend tegen mijten.
Houd herbesmetting buiten de deur!
Mijten zijn hardnekkig en daarom is het verstandig om consequent te blijven behandelen. De eitjes van de mijten krijg je namelijk niet dood. Om herbesmetting te voorkomen is het belangrijk om gedurende het gehele mijtenseizoen preventief te blijven behandelen.
Het is daarom belangrijk om de weerstand te blijven boosten, preventief een supplement tegen mijten bijgeven, zorgdragen voor een droge stal en de benen regelmatig weken in de oplossing van wonderboomolie.