Mijtenseizoen bij paarden: welke stappen moet ik ondernemen?
Helaas is het mijtenseizoen alweer gestart, de eerste paarden staan alweer te stampen en schuren met hun benen. Oktober is vaak (helaas) de maand waarin de mijten in opmars komen. De temperaturen dalen, het wordt natter en de weerstand van paarden staat onder druk. Maar welke stappen moeten je nu ondernemen?
Start met het boosten van de weerstand!
Hoe beter de weerstand, hoe weerbaarder paarden zijn tegen mijten. Het is daarom enorm belangrijk om de weerstand van jouw paard optimaal te houden. Het mindere weer, de verharing etc., heeft allemaal invloed op de weerstand. Het is daarom enorm belangrijk om jouw paard hierin te ondersteunen. Zorg ten eerste voor voldoende vitamines en mineralen. Dit kan door de balancer/mineralenbrokje tijdelijk te verhogen of door bijvoorbeeld extra mineralen (vloeibaar uit de Beringzee) te geven. Daarnaast is vloeibare brandneteltinctuur een enorme boost voor de weerstand! Deze heeft als voordeel dat het ook bloedzuiverend is, waardoor je ook gelijk een milde detox geeft.
Start met een inwendig supplement tegen mijten
Weet je dat jouw paard gevoelig is voor mijten? Wacht dan niet totdat jouw paard stampt en plekjes gaat ontwikkelen, maar start al eerder met het geven van een natuurlijk supplement. Vaak kan je dan starten met de normale onderhoudsdosering en is het niet nodig om met een hoge dosering te starten. Het vroeg starten met het product heeft als voordeel dat de eerste mijten al gelijk het “onverteerbare” bloed binnen krijgen en zich niet meer kunnen voortplanten. Hierdoor doorbreek je direct de cyclus en houd je de besmetting in de hand.
Scheer de benen en week de benen
Dit blijft altijd een lastig puntje bij paardeneigenaren, helemaal als de paarden prachtige sokken hebben. Maar het scheren van de benen is een hele belangrijke preventiemaatregel bij paarden die gevoelig zijn voor mijten. Door de benen te scheren maak je de benen onaantrekkelijker, want er zijn minder warme, broeierige plekjes. En ook zorg je ervoor dat wondjes gemakkelijker gezien worden en is de behandeling hiervan eenvoudiger.
Daarnaast raden wij aan om de benen te weken in een oplossing van o.a. wonderboomolie en lavendel. Deze oplossing ondersteunt de huid, werkt verzachtend en werkt afwerend tegen mijten.
Blijf consequent behandelen!
Mijten zijn een hardnekkig probleem. De eitjes van mijten krijg je namelijk niet dood, dit betekend dat er heel gemakkelijk een herbesmetting is. Het is daardoor ook niet na 2 weken over, je zal gedurende het gehele mijtenseizoen preventief moeten blijven behandelen om het probleem onder controle te houden. Blijf daarom de weerstand ondersteunen, zorg voor droge sta- en ligplekken, blijf preventief een supplement tegen mijten bijgeven en week regelmatig de benen in de oplossing van wonderboomolie.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.