KAKELPRAAT | Kalkpoten bij kippen
Helaas is het bijna niet te voorkomen. Dit komt omdat je ze bijna niet kunt zien. Wanneer je de symptomen herkent, ben je vaak al te laat. Uiteraard kun je de schade proberen te beperken!
De mijt graaft zich in tussen de schubben in de poten. Daarnaast is de kalkpootmijt gemakkelijk over te dragen naar andere kippen doormiddel van de zitstok of het strooisel. Gelukkig is het niet overdraagbaar naar mensen of andere dieren (behalve gevogelte). Deze mijten zijn net als andere mijten gek op een warme en vochtige omgeving. Omdat ze van een vochtige omgeving houden, raden wij het aan om het hok elke 14 dagen schoon te maken en goed droog te houden.
Wat zijn de symptomen bij kalkpoten?
- Kippen hebben jeuk
- Dikke opgezette poten
- Schubben op de poten gaan uit elkaar staan
- Grijsachtig vuil tussen de schubben
- Bloed op de poten
Hebben jouw kippen één van bovenstaande symptomen? Start dan zo snel mogelijk met de behandeling.
Hoe kun je kalkpoten behandelen? Dit vertellen wij jou graag in dit stappenplan:
- Start met het geven van een supplement met een kruidenmengsel (Echinacea, astragalus, uncaria, gentiane, thymus, citronellol, citronallal, calciumcarbonaat, maltodextrine, sepioliet, natriumchloride). Hierdoor willen de mijten niet meer bloedzuigen en gaan ze van de kip af. Het bloed wordt onaantrekkelijk en onverteerbaar.
- Spuit de poten van de kip in met een spray op basis van wonderboomolie, lavendel, citronellol en geraniol. De spray ondersteunt het herstellen vermogen van de huid. De ruwe huid wordt glad en zacht.
- Door het voeren van het supplement, gaan de mijten uit de schubben in het hok op zoek naar ander voedsel. Om deze reden is het belangrijk dat het hok goed wordt schoongemaakt. Na de schoonmaak moet het goed opdrogen.
- Als het hok is opgedroogd kun je het hok, inclusief legnesten, zitstoffen, kieren en naden, inspuiten met een hokspray.