Kakelpraat | Plofkippen en goede voornemens
De titel van deze kakelpraat typeert vaak de laatste decemberweek; we hebben weer net iets teveel gegeten van de kerstdis resulterend in goede voornemens om weer wat kilo’s kwijt te raken in het nieuwe jaar.
Voor veel hobbykippen geldt dat zij dagelijks teveel eten met als gevolg dat veel kippen te dik zijn; ongezond dik zelfs. Maar verwacht nu van een kip geen goede voornemens om wat gewicht kwijt te raken. Daarvoor zijn wij als houder verantwoordelijk.
Een mooi voornemen voor 2024 zou voor veel kippenhouders zijn; “mijn kippen zo te verzorgen dat ze gezond en gelukkig leven!”
Natuurlijk doet elke dierenhouder zijn uiterste best om zijn dieren goed te verzorgen maar soms is het pure onwetendheid dat ervoor zorgt dat dieren tekort komen of juist teveel krijgen.
In het wild besteden kippen het grootste deel van de dag aan fourageren; al scharrelend op en in de bodem zijn zij op zoek naar insecten, wormen, zaden, kiemplantjes, etc . Al het eetbare dierlijke en plantaardige voedsel komt in kleine porties in het maagdarmkanaal en wordt gelijkmatig verteerd. Kippen in een hok krijgen meestal onbeperkt kippenkorrel- of meel voorgeschoteld en kunnen dus zonder daar enige moeite voor te doen achter elkaar dooreten. Een volle krop geldt als een waarschuwing om het even rustig aan te doen en bijvoorbeeld even een zandbadje te nemen, maar aan het eind van de dag heeft de gemiddelde hobbykip meestal meer opgenomen dan dat ze werkelijk nodig had. We noemen dit ‘luxe consumptie’ en dit leidt tot vervetting. Dat is niet alleen ongezond maar het betekent bij kippen meestal dat ze stoppen met het leggen van eieren…..!
Veel hobbykippenhouders hebben er geen weet van dat hun dieren te vet zijn omdat je dat niet gemakkelijk ziet door het verenpak. Het beste is het om met regelmaat een dier op te pakken en te voelen; het al dan niet voelbaar zijn van het borstbeen geeft informatie over de voedingstoestand. Een zichtbaar uitstekend borstbeen betekent een magere kip, een onzichtbaar borstbeen waar je moeite voor moet doen om het te voelen is vaak een te vette kip (vetweefsel is dan ook voelbaar rond de stuit en de cloaca). En als we de kip dan toch in de hand hebben kunnen we meteen de ruimte tussen de legbeentjes checken; kan hier nog makkelijk een ei tussendoor dan is de kip nog aan de leg.
Blijkt nu dat het merendeel van je kippen te vet is dan is het aan te raden om de kippen op rantsoen te zetten. Dit goede voornemen betekent in de praktijk dat de kippen nog maar 80% van hun dagelijkse voeropname uit kippenvoer krijgen. De dagelijkse voeropname van jouw kippen in jouw situatie bepaal je door een afgemeten hoeveelheid aan jouw kippen te verstrekken en exact 24 uur later af te wegen wat er nog over is, het verschil is de dagelijkse voeropname. Vanaf dat moment voer je jouw kippen dus 80% van die dagelijkse voeropname. Controleer de kippen regelmatig of het rantsoeneren effect heeft, daarnaast zal het langzaam weer op gang komen van de eierproductie ook een goede indicatie zijn.
Ik wens alle kippenhouders een mooi nieuwjaar met gezonde, voldoende productieve kippen!
januari 2024, Hans Krudde