Moet ik mijn kippen ook ontwormen?
Wormen bij kippen is een probleem wat vaak pas te laat wordt ontdekt. Dit komt omdat de symptomen pas zichtbaar worden als de kip al langer last heeft van wormen. Veel kippenliefhebbers geven daarom eens per jaar preventief een wormkuur. Is dit echter wel verstandig om te doen? En zijn er ook andere mogelijkheden om wormen bij kippen te voorkomen?
Hoe krijgen kippen wormen
Kippen kunnen besmet raken met wormen door besmette ontlasting van nieuw gekochte kippen of wilde vogels. Deze ontlasting wordt door insecten opgegeten en het besmette insect wordt vervolgens opgegeten door de kip. Omdat veel kippen een buitenhok hebben en insecten gemakkelijk naar binnen kunnen komen is er altijd een kans op besmetting. Maar kan je kippen ook preventief ontwormen?
Preventief ontwormen niet mogelijk
Het preventief ontwormen van kippen met ontwormingmiddelen is niet mogelijk. Een chemisch ontwormingsmiddel (antelminthica) dood niet alleen de wormen, maar ook goede bacteriën in de darmen. Hierdoor worden wormvrije kippen juist veel gevoeliger voor een wormenbesmetting en/of coccidiose. Want de natuurlijke weerstand van de kip tegen wormen gaat naar beneden. Het wordt daarom afgeraden om preventief ontwormingsmiddelen aan kippen te geven zonder mestonderzoek.
Natuurlijke weerstand optimaliseren wel mogelijk
Wel is het mogelijk om de natuurlijke weerstand van de darmen te verhogen, zodat wormeneitjes en oöcysten zich moeilijker kunnen nestelen. Het resultaat is dat wormen weer met de ontlasting mee naar buiten komen. Het optimaliseren van de natuurlijke weerstand kan met een supplement met een combinatie van curcuma, artemisia, thymus en allium. Dit is op basis van kruiden en etherische oliën en dus geen chemische ontwormingsmiddel. Daarom is dit uitermate geschikt om in te zetten ter voorkoming van wormen bij kippen.
Wormen bij kippen voorkomen
Het is altijd goed om maatregelen te nemen om wormen bij kippen te voorkomen. Vaak toont een kip pas symptomen wanneer de besmetting al groot is. Symptomen zijn bijvoorbeeld bol zitten, vermageren, bloederige diarree, bleke kammen en een verminderde conditie. Door de volgende maatregelen te nemen maak je de kans op een worminfectie kleiner:
- Houdt het kippenhok en strooisel goed droog
- Ververs de bodembedekking regelmatig
- Geef voer uit bakjes en strooi dit niet op de grond
- Beperk insecten
- Optimaliseer de natuurlijke darmgezondheid met een natuurlijk product
Conclusie
Preventief ontwormen zonder mestonderzoek wordt afgeraden omdat dit de kans op een besmetting juist vergroot. Wel is het mogelijk de natuurlijke weerstand tegen wormen in de darmen te verhogen. Pas daarnaast bovengenoemde maatregelen toe om ervoor te zorgen dat de kans op wormen zo klein mogelijk is.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.