Wormen bij kippen

Een veel voorkomend probleem bij kippen zijn wormen, helaas wordt dit vaak te laat ontdekt. Een wormbesmetting is alleen via een mestonderzoek aan te tonen aangezien je de wormen niet met het blote oog in de mest kan zien. Een wormbesmetting komt meestal door contact met besmette ontlasting van wilde vogels of van nieuwe kippen. De besmette mest wordt door bijvoorbeeld slakken en kevers gegeten, welke daarna door jouw kippen worden opgegeten. Op deze manier ontstaat er gemakkelijk een worminfectie bij kippen.

Wormen bij kippen

Symptomen van wormen bij kippen

Wormen zijn niet seizoensgebonden en komen het gehele jaar voor. Wel is er vaak een piek te zien in de zomerperiode, de eitjes en larven groeien namelijk goed bij warmer en vochtig weer. Een kip mag ook gerust een paar wormen hebben, zolang wormen maar niet de overhand krijgen en daardoor problemen geven.

Een dierenarts kan via een mestonderzoek gemakkelijk vaststellen of er sprake is van een wormbemetting. Daarnaast zijn er symptomen waaraan je wormen bij kippen kan herkennen, namelijk:

  • Kippen worden dunner en vermageren
  • Bloederige diarree
  • Bleke en/of droge kammen
  • Kippen gaan bol zitten
  • Kippen worden minder actief
  • Kippen stoppen met het leggen van eieren

Behandeling van wormen

De dierenarts kan een wormbestrijdingsmiddel voorschrijven, maar wormen kunnen ook op een natuurlijke manier worden aangepakt. Ook kunnen kippen preventief worden behandeld om de wormpopulatie onder controle te houden. Een vloeibaar supplement op basis van curcuma, artemisia, thymus en allium zorgt er namelijk voor dat de darmwand dikker wordt en dat wormen zich niet kunnen nestelen. Daarnaast wordt de natuurlijke weerstand ondersteunt en optimaliseert het de darmgezondheid. Bij een wormbesmetting kan deze kruidencombinatie als een kuur dagelijks worden gegeven via het drinkwater. Ook kan het preventief worden ingezet door het 2x per week door het drinkwater te doen.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.