Mijn paard heeft zomereczeem, wat nu?
Inmiddels in het zomereczeemseizoen al ruimschoots begonnen. Hopelijk ben je op tijd begonnen met het voorkomen van zomereczeem en heb je voorkomen dat je paard hevig staat te schuren. Is dit wel het geval, dan is het moeilijk om je paard dit zomerseizoen nog jeukloos te krijgen. Gelukkig kan AskFinecto je wel helpen aan tips om de scherpe randjes van zomereczeem bij je paard af te halen.
Alleen door vroeg te beginnen zomereczeem-vrij!
Bij de meeste paarden is het mogelijk om zomereczeem onder controle te krijgen. Echter heeft dit alles te maken met timing en doorzettingsvermogen. Als je er voor zorgt dat de eerste muggenbeet wordt voorkomen dan ben je al een heel eind. Dit kun je doen door al in maart te beginnen met de zomereczeemdeken op te doen en je paard onaantrekkelijk te maken voor deze muggen door bijvoorbeeld een supplement op basis van kruiden en etherische oliën te geven. Wees consequent en hou je paard goed in te gaten. In deze blog lees je meer over de timing van zomereczeem bij paarden.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je paard op sommige dagen toch wat stampt. Spray dan wat anti-vliegenspray op zijn benen. Dit hoeft niet elke dag, maar alleen op deze dagen. Wees creatief, denk vooruit en reageer op signalen.
Werken supplementen ook bij paarden die al staan te schuren door zomereczeem?
Het antwoord op deze vraag geldt voor alle zomereczeem producten; het zal de zomereczeem niet helemaal wegnemen, maar haalt de scherpe randjes er wel vanaf. Als een paard namelijk al hevig staat te schuren en duidelijk jeuk heeft dan is het vrijwel onmogelijk om dit nog te stoppen.
De ervaring is dat een kruidensupplement op basis van fenegriek, sepioliet, echinacea, astragalus, uncaria, gentiana, thymus, citronallalen citronellol voor veel paarden met zomereczeem verlichting geeft. Ook hierbij geldt dat je gezondheid van je paard wel goed moet zijn om het beste effect te hebben. De kruiden worden namelijk via de huid uitgescheiden en daarvoor moet de stofwisseling en bloedsomloop wel goed op orde zijn.
Verband immuunsysteem (afvalstoffen)
Een paard dat zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan, of veel opgehoopte afvalstoffen heeft, kan het de stoffen in het speeksel van de cullicoïdes mug ook minder goed verwerken. Het is daarom verstandig om voor het zomereczeemseizoen je paard te ontgiften (reinigen van afvalstoffen). Je maakt je paard daardoor weerbaarder voor het speeksel van de knutten. En daarnaast werken inwendige producten dan ook beter. Een detox kan je het beste in het voor en najaar geven (voor en na het zomereczeemseizoen).
Er bestaan verschillende detox producten op de markt welke allemaal anders heten. Een detox stimuleert de werking van de lever en nieren. Vandaar dat sommige supplementen ‘detox’ heten of ‘drainage’. Detox wordt ook wel ontgiften, draineren, reinigen en ontslakken genoemd. Eigenlijk komt het neer op producten de werking van lever en nieren optimaliseren.
Totaalaanpak
Er bestaat niet één wondermiddel tegen zomereczeem, het gaat om de totaal aanpak waarin alle maatregelen met elkaar samenwerken. Hieronder zie je een overzicht van de totaalaanpak, zowel uitwendig als inwendig. Neem zoveel mogelijk maatregelen om zomereczeem onder controle te houden:
- Leg voordat de temperatuur boven de 10℃ uitkomt een eczeemdeken op. (ook onder een regendeken)
- Geef je paard genoeg beweging
- Zet je paard tijdens schemering op stal
- Voorkom stress
- Behandel de eventuele wondjes met een verzachtende lotion
- Gebruik een vliegenmasker
- Geef een detox voor en na het seizoen
- Ondersteun het immuunsysteem met cannabinoïden uit kruidnagel
- Optimaliseer de darmflora met een supplement voor de spijsvertering
- Begin op tijd met een inwendig kruidensupplement
- Beperk suikers en zetmeel in de voeding (geen granen en geen verpakt hooi)
- Zorg dat je paard goed op gewicht is
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.