Hoe herken je een zieke kip?
Je loopt naar buiten om je kippen uit hun nachthok te laten en het valt je op dat één van de kippen niet helemaal lekker meekomt, wat sloom lijkt en niet zo enthousiast is als anders. Er valt je op dat de kip dus niet helemaal fit is, maar is dit gelijk reden tot zorgen of heeft de kip gewoon een mindere dag? Hoe herken je dus eigenlijk een zieke kip?
Een gezonde kip
Maar voordat we het over een zieke kip gaan hebben, is het belangrijk om te weten hoe een gezonde kip eruit ziet. En elke kip heeft zijn eigen karakter en eigenaardigheden, dus hoe langer je jouw kippen kent, hoe gemakkelijker het wordt om afwijkend gedrag te herkennen. Neem daarom de tijd om jouw kippen te observeren! Maar een gezonde kip herken je als volgt:
- Deze is alert en actief
- Heeft glanzende veren en een rode kam
- Een goede, actieve stand en houding
- De kip heeft schone ogen en een droge neus
- De cloaca is rood en schoon
En wist je dat je aan legbenen kan voelen of het een leggende hen betreft? Als er voldoende ruimte hier tussen zit, betreft het een leggende hen aangezien het ei er dan tussendoor past. Dit zal ongeveer twee vingerbreedtes wijd zijn. Is de ruimte smaller, dan legt de heb niet. Tijdens ziekte en de rui trekken deze legbenen bijvoorbeeld ook samen.
Een zieke kip
Bolzitten, dat is wel een beetje het algemene antwoord dat je krijgt als je iemand vraagt hoe een zieke kip eruit ziet. Dit bolzitten is inderdaad iets wat kippen doen als ze zich niet lekker voelen. Daarnaast kan je een zieke kip herkennen aan:
- Afwijkend gedrag
- Vies en/of dof verenkleed
- Vieze ogen en natte neus
- Dat ze zich afzonderen en minder scharrelen
- Vermoeidheid
- Diarree
Snel actie ondernemen bij zieke kippen!
Een zieke kip is erg kwetsbaar en dient daarom snel behandeld te worden zodat herstel nog mogelijk is. Belangrijk is dat de kip blijft eten en drinken, stimuleer daarom de kip om te blijven eten met lekkere hapjes (die ook eiwitrijk zijn) zoals legmeel, kuikenvoer etc. en pas dwangvoeding toe als het echt niet anders kan. Schakel bij twijfel ook altijd een dierenarts in, al is het maar om advies te vragen.
Daarnaast is het belangrijk om de huisvesting schoon te houden, de kip warm te houden en supplementen/medicatie te geven indien nodig. Uiteraard is dit allemaal afhankelijk van de aandoening die de kip heeft. Wacht in ieder geval niet te lang met actie ondernemen, hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans dat de kip het overleeft.