Heeft mijn paard wel zomereczeem? Of is er een andere reden van jeuk in de zomer?
Zodra een paard jeuk krijgt in de zomer wordt dit al snel bestempeld als een paard met zomereczeem. Maar is dit wel terecht? Zomereczeem is echt een allergie op het speeksel van de cullicoïde mug, ook wel knutten genoemd. Een steek van deze mug geeft een allergische reactie waardoor er extreme jeuk ontstaat. Alleen niet alle paarden zijn hier allergisch voor, maar hebben wel jeuk in de zomer. Wat is daar dan de reden van?
Een tekort aan mineralen
Verkeerde voeding of voeding die uit balans is, is vaak een veroorzaker van jeuk. Meestal is dit dan gerelateerd aan suikers en zetmeel, maar het kan ook juist een tekort zijn aan vitamines en mineralen. Vooral een tekort aan mineralen kan problemen geven en zorgen voor een onbalans in het lichaam. Mineralen zijn de bouwstoffen van het lijf en als een paard een tekort krijgt, gaan reserves uit weefsels het eerste naar essentiële processen in het lichaam. Dit betekent dat de hoeven, huid en vacht een lagere prioriteit krijgen. Dit tekort aan mineralen geeft dan huidproblemen die kunnen resulteren in jeuk. Het is daarom extreem belangrijk om jouw paard of pony te voorzien van voldoende mineralen (bijvoorbeeld d.m.v. een balancer of een supplement van geconcentreerd Beringzeewater). Dit tekort aan mineralen komt steeds meer voor. Door overbegrazing, eenzijdige grassoorten en overbemesting zijn weilanden steeds armer geworden in mineralen. Paarden krijgen daardoor via ruwvoer (hooi en gras) niet meer voldoende mineralen binnen, het is tegenwoordig echt noodzakelijk om deze aan te vullen om tekorten te voorkomen.
Een overmaat aan suiker (en zetmeel)
Een grote veroorzaker van jeuk in de zomer is suiker. Dit zie je vooral bij paarden die gevoelig zijn voor suikers of zelfs insuline resistent zijn. Van nature krijgen paarden relatief weinig suikers binnen, vooral in de winterperiode leven paarden heel schaars en vallen dan ook extreem af. Dit heeft een reden! Doordat paarden in de winter afvallen, verdwijnen afvalstoffen uit het lichaam en heeft het paard de mogelijkheid om het rijke gras van de zomer te kunnen verwerken.
Tegenwoordig worden paarden in de winter ook rijk gevuld. Krachtvoer, slobber en allemaal andere suikerhoudende producten worden gevoerd. Paarden moeten tegenwoordig veel meer suikers verwerken en de extra suikers uit gras in het voorjaar leidt dan tot problemen. Deze hoeveelheid suikers geven ontstekingsreacties in het lichaam en verstoren de darmflora. Al deze gifstoffen komen in het bloed en tussen het vetweefsel te zitten. Dit geeft jeuk!
Beperk daarom de suikers en besef dat graanproducten uit zetmeel bestaat. Zetmeel wordt in het lichaam behandeld als suiker! Kijk op jouw voerzak daarom niet alleen naar het suikerpercentage, maar tel daarbij het zetmeelpercentage op. Probeer dit echt onder 12-15% te houden en het liefst zelfs nog lager!
Overgewicht geeft ook kans op jeuk
Het moderne paard komt niet meer slank uit de winter, vaak hebben paarden eind van de winter zelfs overgewicht doordat wij als paardeneigenaren ze goed voeren. Dit betekent dat volslanke paarden al 1-0 achterstaan als het aankomt op jeuk. Vetweefsel is gevoelig voor ontstekingen en geeft ook extra ontstekingsreacties. Die vetopslag is vaak bij de manenkam of bij de staartaanzet, vlak onder de huid. Ontstekingsreacties onder de huid zorgen voor jeuk waardoor paarden gaan schuren. Dit zorgt voor een kapotte huid en dat zijn ook weer ontstekingsreacties, de cirkel blijft dus bestaan waardoor jeuk blijft.
Zorg er daarom voor dat jouw paard netjes op gewicht blijft en liefst iets schraal de winter uitkomt! Staat jouw paard op het gras en komt die gemakkelijk aan! Zorg dat er training tegenover staat, 30 minuten wandelen per dag kan al veel effect hebben. Lange training zorgt voor vetverbranding, intensieve training is spieropbouw. Kies daarom liever voor lang en traag en niet voor kort en snel!
Eventueel kan je uiteraard ook kijken naar beperking van graastijd of grasinname. Maar vergeet de mineralen niet!!
Niet alle paarden kunnen tegen kunstmest
Jeukt jouw paard vooral op het hoofd of aan de oren? Dit zien we vaak bij paarden die op gras staan waarop kunstmest is toegepast. Niet alle paarden kunnen kunstmest verdragen! Dit kan echt enorme jeuk geven. Sowieso is kunstmest niet bevorderlijk voor de bodemkwaliteit, maar als jouw paard jeuk heeft in de zomer, dan raden we het gebruik zeker af!
Kies liever voor gebruik van vaste mest en dat eventueel aangevuld met een weidemineralen gemaakt van geconcentreerd beringzeewater.
Verpakt voordroog hooi/kuil is ook een veroorzaker van jeuk
Deze reden valt een beetje samen met het tekort aan mineralen. Verpakt voordroog hooi/kuil ondergaat een fermentatieproces. Ook als het als hooi droog het pak in gaat speelt er een fermentatieproces, het wikkelen zorgt daar namelijk voor. Dit fermentatieproces heeft invloed op de zuurtegraad van de paardenmaag. De paardenmaag heeft een bepaalde zuurtegraad nodig en zodra deze verstoord raakt, raakt de voorvertering verstoord. Deze voorvertering is belangrijk voor de opname van mineralen. De verstoorde zuurtegraad heeft daarnaast invloed op de darmflora waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en er extra afvalstoffen in het lichaam komen. Deze afvalstoffen en ontstekingsreacties zorgen voor jeuk. Verpakt ruwvoer zorgt dus voor een verminderde opname van mineralen en geeft extra ontstekingsreacties. Daarbij… het lichaam gaat proberen deze verstoring van de zuurtegraad zelf op te lossen door mineralen uit reserves te trekken, mineralen zijn namelijk ontzurend. De opname van mineralen is dus niet alleen minder, maar het lichaam verbruikt ook meer mineralen!
Genoeg redenen om alleen maar onverpakt hooi te voeren!
Conclusie: zoek naar de reden van de jeuk en pas daar je management op aan!
Jeuk is een breed begrip en kan dus vele oorzaken hebben. Aan ons als paardenhouder de taak om te zoeken naar de reden, dan kan er namelijk actie worden ondernomen.
Tot die tijd is het belangrijk om jouw paard zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat het dragelijk is voor het paard. Jeuk is echt verschrikkelijk, misschien wel erger dan pijn. Eczeemdekens, vliegenkappen, lotions, supplementen etc. Trek alles uit de kast en combineer zaken om jouw paard zo comfortabel mogelijk te krijgen.
Wil je overleggen met ons voor de juiste aanpak? Neem gerust contact met ons op! We helpen graag en kijken naar de situatie van jouw paard om uit te vogelen wat de beste aanpak is.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.