Blijf alert! Ook in het najaar kunnen er nog bloedluizen uitkomen!
Langzaamaan gaan de temperaturen steeds verder naar beneden, veel kippeneigenaren hopen dat hiermee de bloedluizen ook in rust gaan. Maar wist je dat bij temperaturen boven de 5 graden de volwassen bloedluizen gewoon actief zijn en dan ook eitjes leggen? En dat bij temperaturen boven de 10 graden de eitjes uitkomen en zich kunnen ontwikkelen tot volwassen bloedluizen?
Een bloedluisbesmetting komt ook voor in het najaar
Er hoeft in het najaar maar een opleving te zijn in de temperatuur en het kan zomaar gebeuren dat jouw kippenhok vol met bloedluizen zit. Eitjes van bloedluizen wachten namelijk ideale omstandigheden af om uit te komen en zodra die er zijn doen ze dat massaal. Het kan daardoor voorkomen dat in het najaar er ineens een uitbraak is van bloedluizen.
De eitjes overleven de vrieskou
Zoals wel eerder in blogs vermeld zijn de eitjes van bloedluizen extreem sterk. Ze kunnen zeker 2 jaar later nog uitkomen en overleven bij wijze van spreken een atoomaanval. Ook de vrieskou is geen probleem voor de eitjes. Ze komen pas tot ontwikkeling als de temperatuur boven de 10 graden komt en zorgen dan voor een explosie van bloedluizen.
Stop niet met behandelen tegen bloedluizen!
Heb je deze zomer een bloedluizenbesmetting gehad of wil je dit voorkomen? Blijf dan (preventief) behandelen in het najaar! Spray het kippenhok elke 4 weken in met een omgevingsspray op basis van siliciumdioxide en geef regelmatig een kuur met een aromatisch voedingssupplement. Als je dit minimaal 14 dagen achter elkaar geeft over het voer, dan doorbreek je een eventuele cyclus van volwassen bloedluizen.
Blijf dus alert in het najaar, want ook dan kunnen er bloedluizen zijn en voor veel overlast zorgen!