Wat zijn veerluizen en hoe behandel je deze?
De meeste kippeneigenaren kennen wel bloedluizen bij kippen. Maar wist je dat er nog een irritante luis/mijt bij kippen is die voor veel irritatie zorgt? Veerluizen zijn ook mijten en is een veelvoorkomende ectoparasiet bij kippen. Lees in deze blog wat veerluizen zijn en hoe de behandeling tegen veerluizen eruit ziet.
Wat zijn veerluizen?
Veerluizen voeden zich niet met bloed zoals bloedluizen, maar voeden zich met het eiwit dat in de veren zit van kippen. Ze zuigen dus geen bloed en blijven ook op de kip zitten. Veerluizen blijven overdag dus ook op de kip zitten en zijn gemakkelijker met het blote oog te zien dan bloedluizen. Wel zijn veerluizen lastig te zien bij een beginnende besmetting, ook duurt het even voordat veerluizen voor symptomen zorgen.
Kippen krijgen meestal veerluis via nieuwe kippen die worden aangekocht en die besmet zijn. Maar ook wilde vogels kunnen deze mijt overbrengen. Vooral kippen die los in de tuin lopen en daardoor een grotere kans hebben om in contact te komen met wilde vogels, hebben een hogere kans op een besmetting.
Veerluizen herkennen bij kippen
In tegenstelling tot bloedluizen zijn veerluizen wel goed te zien bij kippen. Maar het begint meestal met het herkennen van de symptomen:
- Kippen hebben duidelijke jeuk
- Krabben zichzelf met de snavel tussen de veren of gaan met de kop schudden
- Veeruitval en geschilferde stukjes huid tussen de veren
Veerluizen zijn kleine, bruinachtige beestjes die tussen en op de veren zitten. Vooral bij lichtgekleurde kippen zijn de veerluizen dus goed zichtbaar. Door de veren bij de cloaca terug te strijken kan je de veerluizen vaak gemakkelijk zien. Ook zijn de veerluizen te herkennen aan de pakketjes met eitjes die ze leggen aan de voet van de veerschachten. Dit lijkt namelijk een grijzige kalklaag onderaan de veren.
Veerluizen vooral inwendig behandelen!
Veerluizen worden gemakkelijk overgedragen naar andere kippen, het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen om besmettingen naar andere kippen zo veel mogelijk te voorkomen. Met uitwendige producten zijn veerluizen lastiger te bereiken. Een zandbad voor kippen kan wel afwerend werken, kies wel een mineralenzand dat een uniforme korrelgrote heeft, die blijft namelijk het beste hechten tussen de veren.
Daarnaast is het belangrijk om met een inwendig supplement te gaan werken. Een kruidenpreparaat op basis van o.a. echinacea, astragalus, uncaria, gentiane, thymus, citronellol en citronallal werkt afwerend en zorgt ervoor dat de eiwitten van de veren en de huidschilfers onverteerbaar worden voor de veerluis. Hierdoor kan de veerluis zich niet meer voortplanten en zal de populatie steeds kleiner gaan worden. Bij veerluizen is het dus vooral belangrijk om een inwendig voedingssupplement te geven, dat gaat het grootste verschil maken. Daarnaast kunnen dan uitwendige producten worden ingezet als extra ondersteuning.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.