Wat moet je als kippenhouder doen in de lente/zomer? Tips voor gezonde kippen
De dagen worden langer, het gras groeit en je kippen zijn weer volop actief. Het voorjaar is een heerlijke tijd voor kippen én hun houders. Maar het is ook hét moment om alert te zijn en preventief aan de slag te gaan om je kippen gezond te houden. In deze blog delen we handige tips voor hobbykippenhouders om je toom vitaal en parasietvrij de lente en zomer door te helpen.
1. Maak het hok grondig schoon
De hogere temperaturen zorgen voor meer activiteit bij bacteriën, parasieten en vliegen. Begin het seizoen daarom met een grote schoonmaak van het kippenhok. Haal alles eruit, reinig het hok en vervang het bodemmateriaal. Vergeet ook niet de legnesten en zitstokken mee te nemen, die zijn vaak geliefde plekken voor bloedluizen. Voor bloedluizen is het niet nodig om te ontsmetten, veel water is de truc tegen bloedluizen!
2. Controleer op bloedluizen
Voorjaar betekent: bloedluisseizoen op komst. Deze kleine parasieten zijn ’s nachts actief en verstoppen zich overdag in naden en kieren. Gebruik een bloedluistest om vroegtijdig te controleren of er al luis aanwezig is. Voorkomen is beter dan genezen, dus begin bij voorkeur al vóór de zomer met een natuurlijke aanpak, bijvoorbeeld met de natuurlijke producten van Finecto.
3. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet
Kippen hebben in deze actieve periode meer voedingsstoffen nodig. Zorg voor een gevarieerd menu met legkorrel, grit, groenvoer én vers drinkwater. Denk ook aan extra ondersteuning met kruiden of supplementen om de weerstand op peil te houden.
4. Houd het stofbad op orde
Een goed stofbad is essentieel voor kippen om parasieten van hun huid en veren te weren. Zorg dat het stofbad droog blijft en vul het eventueel aan met houtas of een kleimineralenmix voor extra bescherming tegen mijten en luizen.
5. Let op rui en broedsheid
In het voorjaar kunnen sommige kippen beginnen met ruien of broeds worden. Geef kippen die ruien wat extra eiwitten voor de veergroei en wees alert op broedse kippen die stoppen met eten en drinken. Zorg voor voldoende rust en let op hun conditie.
6. Hygiëne bij voer en water
Warmere temperaturen zorgen ervoor dat water en voer sneller bederven. Ververs het drinkwater dagelijks en zorg dat het voer droog en schoon blijft. Dit voorkomt schimmelvorming en de groei van schadelijke bacteriën.
Samengevat:
Het voorjaar is hét moment om preventief te werken aan de gezondheid van je kippen. Een schoon hok, goede voeding, tijdige parasietenbestrijding en dagelijkse observatie helpen je om problemen te voorkomen. Zo houd je jouw kippen ook in deze actieve periode fit en gelukkig!
Meer weten over natuurlijke parasietenbestrijding? Bekijk ons assortiment op Finecto.nl of stel je vraag via AskFinecto. Wij helpen je graag verder!