Waarom springen bloedluizen soms ook op mensen?
Op de klantenservice van Finecto+ krijgen wij regelmatig berichtjes van mensen die besprongen worden door bloedluizen en met veel pech ze zelfs in huis hebben. Vaak is vooral de vraag “Is dit gevaarlijk voor mij?”. Simpele antwoord: Nee, maar wel extreem vervelend. In dit blog willen we je uitleggen waarom bloedluizen soms op mensen springen.
Extreme bloedluizenplaag
Op het moment dat bloedluizen op mensen springen is er vaak spraken van een enorme bloedluizenplaag. Er zijn dan zoveel bloedluizen dat de luizen bij de kippen niet voldoende voeding kunnen halen en dan op zoek gaan naar andere slachtoffers. In dit soort gevallen is het erg belangrijk om de plaag grondig aan te pakken door het hok schoon te spuiten met een hogedrukspuit, een supplement toe te voegen aan het voer en het hok in te sprayen met een hokspray. Lees hier meer over de aanpak van bloedluis.
De één is gevoeliger dan de ander
Net zoals dat de ene mens sneller door muggen wordt gestoken dan de ander, is de een ook aantrekkelijker voor bloedluizen dan de ander. Sommige mensen kunnen een kippenhok in lopen en worden dan direct besprongen door de aanwezige bloedluizen, terwijl andere nooit ergens last van hebben.
Geen zorgen: bloedluizen zijn niet gevaarlijk voor mensen
Bloedluizen kunnen mensen wel bijten en dus irritatie en jeuk bezorgen. Maar een bloedluis kan zich niet voorplanten van het bloed van mensen. Zij kunnen alleen het bloed van kippen en vogels omzetten naar nieuwe eitjes. Als er geen andere dieren in de buurt zijn waar de bloedluis zich mee kan voeden, dan zal de volwassen luis dus dood gaan en zich niet kunnen vermenigvuldigen. Ook brengen bloedluizen geen ziektes over. Ze zijn dus irritant en vervelend als ze je bijten, maar ze zijn niet gevaarlijk.
Wat te doen bij bloedluizen in huis?
Het kan voorkomen dat je bloedluizen in huis krijgt. Vaak doordat er een nestje van wilde vogels tegen het huis aan zit en de bloedluizen via kleine kiertjes dan binnen kan komen. Bestrijding van deze bloedluizen is extreem lastig aangezien je wilde vogels moeilijk kan behandelen met supplementen. Belangrijkste stap is het weghalen van de besmettingsbron, maar het liefst wel pas als de jonge vogels zijn uitgevlogen. En dan alles zo goed mogelijk schoon maken met water aangezien bloedluizen niet kunnen zwemmen. Kleding, beddengoed etc op minimaal 60 graden wassen en alle andere stoffen materialen indien mogelijk ook. Een stoomreiniger kan ook helpen, de verhitting zal de bloedluizen en eitjes doden. Maar besef dat bloedluizen in hele kleine kiertjes kunnen zitten en zelfs na 2 jaar de eitjes nog kunnen uitkomen. Bloedluis in huis is daarom erg lastig te behandelen. Wij raden het gebruik van een hokspray op basis van siliciumdioxide in huis af, vanwege de witte waas die het product achter kan laten en het vrijwel onmogelijk is om die waas te verwijderen. In huis kom je er soms niet onderuit om chemische middelen te gebruiken.