Waarom jonge bloedluizen een andere behandelmethode nodig hebben dan oudere bloedluizen (bij vogels en kippen)
De meest effectieve manier voor het bestrijden van bloedluizen is door jonge (larvale) en oudere (volwassen)luizen verschillend van elkaar te behandelen. Dit omdat jonge en oudere bloedluizen in gedrag van elkaar verschillen. Jonge bloedluizen zitten in nesten in het hok en oudere bloedluizen zitten vaak op de kippen/vogels. Het zijn vooral de jonge luizen die kwetsbaarder zijn en daardoor bereikt kunnen worden met een omgevingsspray. Oudere, grotere bloedluizen lopen er makkelijker overheen en hebben een hardere schil. Daarom is het belangrijk om bij problemen met bloedluizen zowel een spray als een voedingssupplement te gebruiken.
Wat het verschil is tussen jonge en oude bloedluizen
Jonge bloedluizen zijn de eitjes en larven die net uitgekomen zijn. Deze jonge luizen eten nog niet bij de kippen/vogels, waardoor deze nog wit van kleur zijn en nog geen overlast veroorzaken. Doordat ze nog niet eten en volgroeid zijn, zijn deze jonge luizen wat fragieler dan volwassen luizen. Ook bevinden deze bloedluizen zich in en rondom het bloedluizennest in het kippenhok. Deze bloedluizen kan je daarom alleen aanpakken door de omgeving te behandelen, terwijl volwassen bloedluizen alleen aangepakt kunnen worden via de kip.
Hoe behandel je jonge en oude luizen apart?
Jonge bloedluizen zijn te behandelen met een omgevingsspray van siliciumdioxide en een plakmiddel. Deze spray gebruik je om het hok mee in te sprayen op de plekken waar de bloedluis van nest naar kip gaat. De spray werkt als een soort schuurpapier waardoor de jonge bloedluis zijn buikje open schuurt en uitdroogt. De jonge bloedluis krijgt daardoor niet de kans om bij de kip te komen om bloed te drinken. Spray het hok elke 4 weken opnieuw in voor de meest optimale werking. Volwassen bloedluizen hebben een hardere schil en staan hoger op de poten, hierdoor kunnen zij over de spray heenlopen en schuren zij hun buik niet open. Een omgevingsspray is daardoor niet geschikt voor de behandeling van volwassen bloedluizen. Door kippen een inwendig voedingssupplement te geven op basis van kruiden en etherische oliën, maak je het bloed van de kippen onverteerbaar voor de volwassen bloedluizen. Bloedluizen kunnen zich hierdoor niet meer voortplanten en raken in paniek omdat het bloed niet verteerd wordt. Door deze paniek laten volwassen bloedluizen zich overdag zien waardoor de kip de bloedluis zal opeten.
Conclusie
Heb je te maken met een bloedluizenprobleem, dan is er geen ontkomen aan om naast de spray ook het voedingssupplement te gebruiken. Dit omdat je anders vooral de jonge bloedluizen bestrijd en niet de oude bloedluizen. Oude bloedluizen leggen eitjes en zo heb je binnen de kortste keren weer jonge bloedluizen. Combineer daarom altijd verschillende producten met elkaar voor de meest efficiënte aanpak tegen bloedluizen.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.