Waarom je nu (vroege voorjaar) al moet beginnen met het behandelen tegen bloedluizen
Wist je dat eitjes van de bloedluis kunnen overwinteren? Dat heeft als gevolg dat het bloedluizen seizoen bij kippen en vogels alweer is begonnen. Want deze eitjes kunnen boven de 10 °C uitkomen. Daarom is het verstandig om in het voorjaar al te beginnen met bloedluis preventie. Want bloedluizen vermenigvuldigen zich super snel. Een volwassen bloedluis legt ongeveer 8 eitjes per dag. Wees er op tijd bij en voorkom een enorme uitbraak.
Tips om preventief te behandelen bij bloedluis
Bloedluizen zijn hardnekkig te bestrijden. De beheersing van bloedluizen is mogelijk, hoewel veel hobbykippenhouders dat zullen tegenspreken. Hoe later je achter een besmetting komt, hoe meer bloedluizen en hoe moeilijker het is om er vanaf te komen.
Hierbij is het is van groot belang dat je je kippen goed in de gaten houdt en op tijd begint met het behandelen van bloedluis. Bij de behandeling van bloedluis is het van belang om heel consequent te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste tips op een rij gezet. Hoe meer je kunt toepassen, hoe minder kans op bloedluizen:
1 – Hang een bloedluistest op
Met een bloedluistest ben je sneller op de hoogte van een besmetting. Meestal ontdekken kippenliefhebbers een bloedluisbesmetting pas wanneer er al erg veel bloedluizen zijn. Hoe meer bloedluizen, hoe moeilijker te behandelen en hoe langer het duurt voordat je er vanaf bent. Daarom is het erg verstandig om een bloedluistest onder de zitstok te hangen.
2 – Maak het hok schoon met veel water
Luizen kunnen niet zwemmen en eitjes spoel je ermee weg. Een desinfecterend middel is niet eens nodig zolang je maar veel water gebruikt. Laat het vervolgens wel goed doorluchten om te drogen.
3 – Spray een omgevingspray/protect spray in het hok
Na het schoonmaken met veel water is het van belang dat je het hok onaantrekkelijk maakt voor de bloedluis. Het is van belang dat je de weg die de bloedluis aflegt naar de kip in sprayt met een omgevingsspray. De bloedluis verstopt zich overdag in kieren en naden en loopt ’s nachts naar de zitstok en kruipt via de kippenpoten omhoog, over het laagje van de omgevingsspray. Dit is een soort schuurpapierlaagje waaraan de jonge bloedluis zich kapot schuurt.
4 – Laat zo nu en dan het hok goed doorluchten
Bloedluizen houden van een warme vochtige omgeving. Daarom is het aan te raden om zo nu en dan overdag het hok goed door te laten luchten, zodat het droog blijft. Vermijd uiteraard wel tocht, want daar hebben kippen een hekel aan.
5 – Toch bloedluizen gesignaleerd? Voer een voedingssupplement!
Bloedluis bestrijden is mogelijk als je de bloedluis bereikt. Met een voedingssupplement en/of wateraditief bereik je de bloedluizen die bij de kip bloed zuigen. Deze supplementen maken het bloed namelijk onverteerbaar voor luizen, waardoor ze zich niet meer kunnen voortplanten en je de levenscyclus onderbreekt. Door dit te combineren met de omgevingsspray in het hok, bereik je zowel de volwassen als jonge luizen. Alleen door de combinatie van beide producten te gebruiken bereik je zowel de jonge als volwassen luizen.
Tip: voeg juist géén teentjes knoflook aan het drinkwater toe. Dit zorg ervoor dat het bloedluizen pas op het laatste moment, als de honger te erg wordt bloed gaan zuigen. Behandeling duurt zo nog langer.
5 – Beperk kieren en naden
Bloedluizen verstoppen zich in kieren en naden. Beperk de kieren en naden door deze dicht te kitten of voor een hok te kiezen met zo min mogelijk naden. Daarnaast kan het helpen om het hok van binnen wit te kalken, je ziet de bloedluis dan sneller. Ook de kieren regelmatig langsgaan met een onkruidbrander is effectief, hiermee brand je de nesten van de bloedluizen kapot.
6 – Zandbak voor de kippen
De kippen vinden het niet alleen heerlijk, het heeft ook een functie. De zand heeft een afwerend effect op bloedluizen bij kippen. Zorg daarom voor een plek waar de kippen lekker kunnen badderen in droog zand. Kies bijvoorbeeld een zand van verschillende mineralen met een uniforme korrelgrote. Deze hecht het beste tussen de veren en kan eventueel gegeten worden door de kippen.
Conclusie: begin nu al met het behandelen tegen bloedluizen. Zeker nu het weer lekker weer wordt. Wees daarbij consequent met de behandeling en laat niets aan het toeval over. Succes!