Waarom een oraal supplement noodzakelijk is in de bestrijding van bloedluizen bij kippen
Bloedluizen zijn hele slimme parasieten die gebruik maken van het gedrag van kippen. Zodra de kippen op stok gaan, komt de bloedluis in actie. Overdag zit de bloedluis veilig verstopt in een kiertje waar de kip niet bij kan, maar waar bestrijdingsmiddelen ook niet kunnen doordringen. Dit gedrag van de bloedluis maakt het een lastig probleem om te beheersen. De enige, echt goede manier om bloedluizen aan te pakken, is via de kip en daarvoor is een inwendig (kruiden)supplement noodzakelijk.
Volwassen bloedluizen bereik je via het bloed van de kip
Bloedluizen drinken niet dagelijks bloed bij de kip, de volwassen bloedluis gaat elke 6 dagen naar de kip om bloed te zuigen. Dit bloed is noodzakelijk voor bloedluizen om te kunnen overleven en om zich voort te planten. Zonder bloed kan de bloedluis zich niet voortplanten en zal deze sterven. Het bloed van de kip is daarom de sleutel tot succes!
Maak bloed onverteerbaar voor bloedluizen
Door een kruidensupplement aan de kippen te geven via voeding en/of drinkwater zorg je ervoor dat het bloed van de kip onverteerbaar wordt voor bloedluizen. Bloedluizen raken verstopt van dit bloed en ze kunnen het bloed niet gebruiken om zich voort te planten. Doordat bloedluizen zich niet kunnen voortplanten, zal de populatie steeds verder afnemen. Een ander voordeel is dat bloedluizen in paniek raken als ze dit bloed hebben gedronken van de kip. Na een dag of 5/6 wil de bloedluis eigenlijk toch weer op pad naar de kip om bloed te drinken, maar de bloedluis zit nog vol waardoor deze in paniek raakt. Door de paniek gaat de bloedluis zich overdag laten zien en dan ziet de kip de bloedluis ook. De bloedluis wordt dan een lekkere snack voor de kip, die dan dus bijdraagt in de bestrijding van bloedluizen.
Door het voer of door het drinkwater van kippen?
Er zijn meerdere inwendige producten op de markt die ingezet kunnen worden bij bloedluizen bij kippen. De eerste keus is al: ga je voor chemisch of voor natuurlijk? Wij geven altijd de voorkeur aan natuurlijk omdat:
- Het is veilig voor mens en dier
- Het is veilig voor de omgeving
- Eieren veilig blijven om te eten
- Er geen resistentie wordt opgebouwd
Daarnaast kan er gekozen worden om een supplement door het voer te mengen. Deze producten bevatten kruiden en etherische oliën (Echinacea, astragalus, uncaria, gentiane, thymus, citronellol, citronallal) die het bloed onverteerbaar maken. Het is een handige toepassing en voor elke kippenhouder inzetbaar.
Een andere optie is om een supplement door het drinkwater te doen. Zo’n product is ook op basis van kruiden (echinacea, oregano, cynorrhodon, giseng) en zorgt er voor dat het bloed onverteerbaar wordt voor bloedluizen. Een andere bijkomstigheid is dat het product voor door het drinkwater ook helpt bij herstel na een bloedluisinfectie.
Beheersing van bloedluizen vraagt meer stappen
Het toevoegen van een supplement is maar 1 stap in de richting van beheersing van bloedluizen. Met een supplement pak je namelijk alleen de stadia aan die daadwerkelijk bloed zuigen bij de kip. De larven en net uitgekomen bloedluizen bereik je niet via de kip, die dien je te bereiken via de omgeving. Maak daarom het hok regelmatig schoon met veel water, witkalk de muren, spray het hok in met een omgevingsspray, gebruik bloedluisbakjes en badzand. Hoe meer stappen je neemt (ter preventie), hoe beheersbaarder bloedluizen zijn. 100% uitroeien van bloedluizen is onmogelijk, niet via chemische producten en ook niet via natuurlijke middelen. Hang daarom altijd een bloedluistest onder de zitstok voor een snel inzicht in hoeveel bloedluizen zich in het hok bevinden.
Tips:
- Controleer de bloedluistest 2x per week gedurende het hoogseizoen van de bloedluis (april – september)
- Maak gebruik van afneembare bloedluisbakjes, hierdoor kunnen volwassen bloedluizen de kip minder gemakkelijk bereiken.
- Krijgen kippen bijgevoerd met groentes, scharrelen ze rond en/of drinken ze ook uit plasjes? Pas dan zowel het supplement door het voer en ook het supplement voor door het drinkwater toe. De kans bestaat namelijk dat anders de dosering niet hoog genoeg is vanwege de bijvoeding.
- Met een onkruidbrander kan je alle kieren in het hok goed nalopen en zo nesten en eitjes kapot branden.
- Maak een zandbad voor kippen met een badzand dat bestaat uit uniforme mineralen. Dat blijft het beste plakken tussen het verenkleed en heeft daardoor de beste werking. Kippen mogen dit mineraalzand ook eten, wat ten goede komt aan de eischaalkwaliteit.
- Pas niet zomaar een chemisch middel toe via het drinkwater van kippen! Dit mag uitsluitend gedaan worden door een dierenarts i.v.m. snel kans op overdoseren. Deze chemische producten komen via de kip in de eieren terecht met kans op gezondheidsrisico’s.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.