Waarom bloedluisbakjes effectief zijn in de strijd tegen bloedluizen bij kippen
Bloedluizen zijn eigenlijk hele slimme parasieten. Door zich overdag te verstoppen beschermen ze zichzelf tegen de actieve kippen. En zodra de kippen op stok gaan, worden de bloedluizen actief. De rust van de kip wordt flink verstoord zodra er bloedluizen in het hok zitten. Bloedluisbakjes zijn om die reden ideaal om in te zetten, ze zorgen er namelijk voor dat kippen rustig op stok kunnen zitten. Hoe dit werkt? Lees snel verder in deze blog!
Bloedluizen ademen via hun rug
Op de rug van de bloedluizen zitten poriën, via deze poriën kan de bloedluis ademen. Zodra deze poriën verstopt raken kan de bloedluis niet meer ademen en zal deze stikken.
Bloedluisbakjes vormen een extra obstakel
Doordat bloedluizen ’s nachts actief zijn, is het lastig om deze te bestrijden. Bloedluisbakjes bevestig je tussen de wand en de zitstok en vormen daardoor een extra obstakel voor de bloedluizen. De bloedluisbakjes vul je met olie (bij voorkeur citroengras olie gecombineerd met citronellol en citronellal). De olie is dan de enige weg voor de bloedluis om naar de kip te gaan.
Doordat de bloedluis door de olie heen loopt zullen de poriën verstopt raken. Hierdoor stikt de bloedluis en zal deze dood gaan. Bloedluisbakjes zijn daardoor een effectief hulpmiddel om volwassen bloedluizen aan te pakken.
Houd bloedluisbakjes wel schoon!
Waar kippen zijn is stof, een kippenhok is daardoor een hele stoffige omgeving. Dit stof dwarrelt rond en land o.a. op de olie die in het bloedluisbakje zit. Hierdoor ontstaat er een laagje op de olie waar bloedluizen overheen kunnen lopen. De werking van bloedluisbakjes gaat hierdoor verloren en dat is zonde. Maak daarom altijd de bloedluisbakjes regelmatig schoon zodat deze stofvrij blijven. Helaas zijn de meeste bloedluisbakjes lastig schoon te maken doordat deze vast zitten aan de zitstok en aan het hok. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook afneembare bloedluisbakjes verkrijgbaar, deze zitten alleen aan de zitstok vast. Je haalt dan de zitstok, inclusief bloedluisbakjes uit het hok waardoor deze gemakkelijk leeg te gieten zijn en schoon te maken.
Bloedluisbakjes zijn een onderdeel van de methode tegen bloedluizen
Via bloedluisbakjes pak je alleen de volwassenbloedluizen aan. Het is daarom belangrijk om meerdere methodes en producten te gebruiken bij bloedluizen. Kies voor inwendige supplementen die op basis zijn van kruiden, die maken het bloed van de kippen namelijk onverteerbaar. Houd ook het kippenhok goed schoon en spray deze regelmatig in met een speciale spray op basis van siliciumdioxide. Dat werkt als een soort schuurpapier waaraan de jonge bloedluizen zich kapot schuren en uitdrogen.
Vergeet ook niet om en bloedluistest onder de zitstok te hangen, dit is dé manier om snel te zien of er sprake is van een bloedluisbesmetting in het kippenhok!