Teken bij honden: hoe gevaarlijk zijn ze en wat kun je natuurlijk doen ter preventie?
Zodra de temperaturen stijgen en je hond vaker in het gras of bos rondloopt, is de kans op teken groter. Deze kleine spinachtigen kunnen vervelende ziektes overbrengen en zijn niet altijd makkelijk op te merken. Als hondenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je viervoeter. Maar hoe gevaarlijk zijn teken nu écht, en wat kun je op een natuurlijke manier doen om ze te voorkomen?
Hoe gevaarlijk zijn teken voor honden?
Teken zijn meer dan alleen vervelend: ze kunnen ziektes overbrengen zoals:
- Ziekte van Lyme (Borreliose)
- Babesiose (vergelijkbaar met malaria bij honden)
- Ehrlichiose
- Anaplasmose
Niet elke teek draagt ziekteverwekkers, maar een beet kan toch flink wat schade aanrichten. Soms merk je pas na dagen dat je hond zich anders gedraagt: sloom, koorts, slecht eten of pijn aan gewrichten. Vroege herkenning is lastig, dus voorkomen is cruciaal.
Hoe kun je teken op een natuurlijke manier voorkomen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hond zonder chemische middelen te beschermen tegen teken:
1. Natuurlijke supplementen via de voeding
Met supplementen op basis van citronelol en citronellal maak je je hond van binnenuit minder aantrekkelijk voor teken. Het bevat een slimme combinatie van kruiden die via de huid worden uitgescheiden. Hierdoor vinden teken je hond minder interessant om zich op vast te bijten.
2. Controleer dagelijks op teken
Na elke wandeling, vooral in het bos of hoge gras, is het slim om je hond goed te controleren. Voel met je handen over de vacht en check extra goed rond de oren, nek, oksels en liezen. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner het risico op ziekteoverdracht.
3. Gebruik natuurlijke sprays
Er zijn sprays met essentiële oliën zoals citronella, lavendel of eucalyptus die teken kunnen weren. Let op dat ze veilig zijn voor honden en vrij van agressieve stoffen. Combineer deze altijd met andere vormen van preventie.
4. Vermijd risicogebieden tijdens piekseizoen
Teken zijn vooral actief van maart t/m oktober. In deze maanden kun je het beste hoge gras vermijden en je hond aanlijnen in gebieden met veel wilde dieren (zoals reeën of knaagdieren), want daar is het risico op tekenbesmetting groter. Tegenwoordig zijn bijna het gehele jaar teken aanwezig, de preventie is daarom nog belangrijker geworden.
Chemisch versus natuurlijk: wat kies je?
Chemische tekenmiddelen kunnen effectief zijn, maar hebben ook nadelen zoals mogelijke bijwerkingen, belasting van de lever en resistentieontwikkeling. Daarom kiezen steeds meer hondenbaasjes voor een natuurlijke, preventieve aanpak die de weerstand van de hond ondersteunt én het risico op tekenbeten verlaagt. Ja, bij chemisch gaan de teken vrijwel direct dood. Maar je doodt de teken via het gif dat in jouw hond zit en dit heeft ook nadelige effecten voor jouw hond. Onze voorkeur ligt daarom altijd bij natuurlijke middelen, welke geen kwaad kunnen voor de hond en afwerend werken tegen teken en vlooien.
Conclusie
Teken zijn klein, maar de risico’s zijn groot. Gelukkig kun je met de juiste natuurlijke middelen en dagelijkse controles al veel doen om je hond te beschermen. Ons natuurlijke supplement voor honden is een veilige en doeltreffende manier om je hond minder aantrekkelijk te maken voor teken, zonder belasting van het lichaam.
Nieuwsgierig? Neem contact met ons op!