Paard met mok; zijn dit dan ook mijten?
De meeste paarden en pony’s krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken, mok. Dit kan een klein plekje zijn, maar ook uitgebreid aanwezig zijn op alle vier de benen. Maar betekent mok dat er ook automatisch sprake is van mijten? Of veroorzaken mijten mok? In deze blog leggen we je het uit!
Wat is mok?
Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen aan het onderbeen van het paard. Deze problemen gaan dan gepaard met wondjes en korstjes, vooral in en rondom de kootholte. Vooral in natte periodes ontstaat gemakkelijk mok doordat de huid weker wordt en daardoor kwetsbaarder. Maar meestal komt mok door een onbalans in het lichaam, dus van binnenuit. Medicatie, chemische producten, verminderde weerstand, ziekte, afvalstoffen en een tekort aan mineralen zijn de grootste veroorzakers van mok. Maar ook mijten en andere externe factoren kunnen mok veroorzaken.
Bij mok hoeft er geen sprake te zijn van mijten
Paarden en pony’s met veel behang/sokken krijgen vaak het labeltje dat ze mijten hebben, terwijl overgrote deel van deze paarden geen mijten hebben en mijten kunnen ook voorkomen bij paarden zonder sokken. Maar vaak wordt daardoor wel gedacht dat als bijvoorbeeld een tinker een mokplekje heeft, dat deze dan ook mijten heeft. En dit is niet terecht, want er hoeft bij mok helemaal geen sprake te zijn van mijten. De meeste mok wordt namelijk veroorzaakt door een overschot aan afvalstoffen en deze afvalstoffen “zakken” naar de benen en gaan dan via de zwakste plek naar buiten. Grote kans dus dat er gewoon sprake is van “mok” en niet van mijten.
Bij mijten is er wel vaak sprake van mok
Heeft jouw paard mijten? Dan is er vaak wel sprake van mokplekjes! Mijten zorgen namelijk voor jeuk en irritatie waardoor paarden gaan stampen en in hun benen bijten. Dit veroorzaakt wondjes en plekje op de benen. Deze mokplekjes worden dan dus veroorzaakt doordat er mijten zijn.
Heeft jouw paard mok?
De behandeling van mok is eigenlijk altijd van binnenuit, daar ligt namelijk de grootste veroorzaker van mok. Er zijn namelijk paarden die de gehele winter in de modder staan en toch geen last hebben van mok. Nattige omstandigheden zijn dus niet de boosdoener, het is de algehele weerstand van het paard gecombineerd met afvalstoffen en eventueel verkeerde voeding. Mokplekjes insmeren heeft dus ook zelden zin en plekjes komen vaak weer snel terug. Van binnenuit het paard ondersteunen is belangrijk. De weerstand boosten met bijvoorbeeld een vloeibare brandneteltinctuur is het meest ideaal, want deze is ook direct bloedzuiverend. Wees ook voorzichtig met medicatie en andere chemische producten, deze geven extra afvalstoffen en verlagen de weerstand.
Heeft jouw paard mijten? Behandel dan ook van binnenuit met een natuurlijk middel tegen mijten waarin o.a. citronellol en citronellal zit. Dit product zorgt ervoor dat het bloed en de huidschilfers onverteerbaar worden waardoor de mijten zich niet meer kunnen voortplanten. Tevens zorgt dit product ervoor dat de weerstand geoptimaliseerd wordt en afvalstoffen worden afgevoerd.