Mijn kippen hebben bloedluis, wat nu?
Als je bloedluizen met je blote oog hebt gesignaleerd bij je kippen, dan betekend dat je te laat bent met behandelen. Bloedluizen zie je namelijk niet zo snel en als je er één ziet dan kun je ervan uitgaan dat er al veel meer zijn. Omdat bloedluizen zich enorm snel voortplanten is het zaak om meteen te beginnen met de behandeling ervan. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in deze blog.
Schroef alle onderdelen uit het kippenhok
Bloedluizen maken hun nest op een plek waar het donker is en waar de kip ze niet kan opeten. Vaak gaan ze in kieren en naden zitten of bijvoorbeeld achter legnesten. Ook zijn er vaak wandplanken in een kippenhok gemonteerd en zit de bloedluis bijvoorbeeld in de plankdragers. Vergeet dus niet alle onderdelen los te schroeven en uit het kippenhok te halen. Je kunt de nesten met een onkruidbrander wegbranden of de hogedrukspuit erop zetten.
Op de foto’s hieronder zie je een bloedluisnest in een losgeschroefde wandplankhouder, achter een losgeschroefd legnest en onder een leeg voerblik die al tijden onaangeraakt in het kippenhok stond.
Bereik zowel de bloedluizen in het hok als op de kippen
Bereikbaarheid van de bloedluizen met een bestrijdingsmiddel is essentieel voor een goede afloop. Om de behandeling juist toe te passen moet je weten wat het gedrag is van bloedluizen. Bloedluizen zuigen namelijk maar 1x in de 6 dagen bloed bij de kippen en dit doen ze ‘s nachts. Als ze niet op de kip zijn verstoppen ze zich in kieren en naden op plekken waar de kip niet bij kan. Het is daarom belangrijk om zowel het hok als de kip zelf te behandelen. 50% van alle bloedluizen in het hok zuigt bloed, de overige 50% doet dat niet. Vandaar dat je met enkel een spray of enkel een voedingssupplement maar de helft behandelt. Met de combinatie bereik je bijna de totale populatie, behalve de eitjes die nog uit moeten komen.
De juiste manier om het hok te behandelen is door de weg van de schuilplaats van de bloedluis naar de zitstok en de zitstok zelf van de kippen in te sprayen met een plakkende spray op basis van silicium zodat het zowel overdag als ’s nachts werkzaam is. Hieraan schuren de jonge bloedluizen zich kapot waardoor deze uitdrogen.
De kip behandel je door een voedingssupplement door het voer en/of water te mengen. Dit maakt het bloed van je kippen onverteerbaar voor bloedluizen waardoor ze zich niet meer voort kunnen planten. Hiermee doorbreek je dus de toename van bloedluizen, wat essentieel is als je bloedluizen hebt gesignaleerd. Met alleen spray ga je het dan niet redden.
Stappenplan behandeling bloedluis
Het volgende stappenplan is één van de meest effectieve methodes om een bloedluizen plaag te beheersen:
- Begin zo snel mogelijk met het voedingssupplement voor door het voer en/of water. Doe dit minimaal 14 dagen, maar het liefst langer. Je zult hierdoor eerst meer bloedluizen zien, want ze gaan als een gek op zoek naar eten en kunnen niet meer bij de kip eten. Dit is dus het juiste gevolg.
- Schroef alle onderdelen in het kippenhok los zoals bijvoorbeeld de legnesten, wandplanken, zitstokken en op het hout gemonteerde ramen.
- Maak het kippenhok schoon met veel water, bij voorkeur met een hogedrukspuit. Hiermee spoel je al een deel van de eitjes en luizen weg. Zorg ervoor dat het hok erna wel goed droogt.
- Spray de zitstok, alle naden en kieren en op de weg van deze kieren en naden naar de zitstok goed in met de spray met silicium. Herhaal dit iedere 2-4 weken.
- Installeer bloedluisbakjes aan de zitstokken en vul ze met een olie op basis van citroengras. Let erop dat deze bakjes goed schoon dienen te blijven, want bloedluizen lopen erover heen wanneer er een laagje stof op de olie zit. Uitneembare bloedluisbakjes zijn hiervoor zeer geschikt.
- Maak een zandbak met fijn zand voor de kippen waar ze in kunnen badderen. Het zand tussen de veren zorgt ook voor een natuurlijke afweer. Kies een badzand op basis van mineralen en een uniforme korrelgrote. Deze blijft het beste hechten tussen de veren en kan door de kip worden opgegeten.
- Herhaal na 7 dagen het schoonspuiten met de hogedrukspuit indien de besmetting erg groot is.
Bloedluizen eerder signaleren
Met bovenstaand stappenplan pas je de juiste methode toe om zowel de bloedluizen in het hok als op de kip te behandelen. Om een uitbraak van bloedluizen in de toekomst te voorkomen is het verstandig om daar maatregelen voor te nemen. Met een bloedluistest kun je controleren of er bloedluizen zijn. Hang de twee testbuisjes onderaan de zitstok (en leg er eentje in het legnest) en controleer elke week of er bloedluizen in het buisje zitten. Daarnaast kun je de volgende preventieve maatregelen toepassen:
- Een zandbak met badzand maken waar de kippen in kunnen badderen
- Zorg ervoor dat je het hok regelmatig schoonmaakt
- Laat het hok geregeld goed doorluchten
- Spray elke maand een laagje spray met silicium in het hok
Waarom lijkt een besmetting steeds weer terug te komen?
Volwassen bloedluizen leggen wel acht eitjes per dag. Deze eitjes komen pas uit wanneer de omstandigheden daar optimaal voor zijn. Dit kan betekenen dat de eitjes een jaar later pas uitkomen, of bijvoorbeeld na twee maanden. Hierdoor lijkt het alsof niks van alle maatregelen heeft gewerkt. Echter is dit niet waar. Belangrijk is bij de behandeling dat het aantal bloedluizen onder controle komt. 100% alle bloedluizen verwijderen is nagenoeg onmogelijk. Als er eenmaal bloedluis in het hok zit dan kun je er vanuit gaan dat er voorlopig nog wel eitjes zijn die gaan uitkomen. En als je dan gestopt bent met behandelen, dan hebben deze eitjes vrij spel en begint alles weer opnieuw. Vandaar dat een bloedluistest aan te raden is. Op die manier weet je wanneer er weer eitjes zijn uitgekomen en wanneer je dus moet beginnen met behandelen.
Chemisch vs. natuurlijk
Er zijn veel soorten middeltjes op de markt, waarvan velen chemisch zijn. Naast dat chemische middelen schadelijk zijn voor de dier, mens en natuur, bouwen bloedluizen gemakkelijk resistentie op. Je zult dus zien dat het in het begin wel werkt, maar als je al veel bloedluizen in het kippenhok hebt zitten dan zullen zij na verloop van tijd resistent worden tegen dat chemische middel. Om dat te voorkomen raden wij aan om bloedluizen te bestrijden met natuurlijke middelen, een zandbak, oliebakjes aan de zitstok en een hogedrukspuit.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.