Gaan bloedmijten in het kippenhok dood door de vrieskou in de winter?
Bloedmijten (ook wel bloedluis genoemd) zijn hardnekkige parasieten en zorgen elke zomer weer voor grote irritatie bij kippenhouders. Gelukkig is met het zomerseizoen de bloedmijten problematiek ook enigszins ten einde. Dit rijst de vraagt bij veel kippenhouders of alle bloedmijten in het kippenhok doodgaan door de vrieskou. Om gelijk duidelijkheid te geven is het antwoord op deze vraag: nee. Hoe dat komt lees je in dit artikel.
Waarom bloedmijt niet doodgaat door vrieskou
Zoals hierboven al vermeld is gaan niet alle bloedmijten dood in het kippenhok door vrieskou. Dit komt doordat de bloedmijten populatie verdeeld is in verschillende stadia: eitjes, jonge bloedmijten en volwassen bloedmijten. Volwassen bloedmijten zullen wel doodgaan van de vrieskou. Echter blijven de jonge luizen en eitjes dan nog over in het kippenhok. Eitjes kunnen tegen te vrieskou en zullen wachten met uitkomen totdat het weer warmer wordt. De jonge luizen kunnen naast de eitjes ook overwinteren. Zij doen dat door in een soort winterslaap (een soort latente status) te gaan.
Bij welke temperatuur wordt bloedmijt weer ‘wakker’?
Een bloedluis wordt ‘wakker’ bij temperaturen boven de 5° C en is dan ook in staat om nieuwe eieren te leggen. In tegenstelling tot wat veel kippenhouders denken beginnen de problemen met bloedmijt dus al in de winter in plaats van de lente. Het overgrote deel van deze gelegde eitjes in de winter wacht namelijk met uitkomen tot de temperatuur toeneemt in de lente. Dit verklaart dus waarom er bij een periode warmer weer opeens een grote uitbraak bloedmijten zijn. Vanaf 10° C start de ontwikkeling tot larf en volwassen luis. Bij temperaturen boven 20° C produceren bloedmijten 8 eieren per dag.
Moet je in de winter behandelen voor bloedmijt?
Bloedmijten zijn nagenoeg niet te bereiken met bestrijdingsmiddelen in de winter omdat ze verscholen zitten en minder uit hun nest komen om bloed te zuigen. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat de overgebleven eitjes en bloedmijten niet tot een grote uitbraak zorgen bij warmer weer:
1 – Hang een test buisje onder de zitstok
Vaak worden bloedmijten in het kippenhok pas opgemerkt als er al te veel zijn. Om bloedmijten eerder te herkennen kun je heel simpel een bloedluistest buisje onder de zitstok hangen. Bloedmijten zoeken altijd het de meest dichtbije plek op waar de kippen overnachten om hun nest te bouwen. Zij doen dit altijd op een plek waar de kip niet bij kan, anders eet de kip ze namelijk op. Door het testbuisje onder de zitstok te hangen zal de bloedmijt hier als eerste zijn nest in gaan bouwen. In het buisje zit een houten stokje die je eenvoudig eruit kun halen om te kijken of er bloedmijten op zitten. Zo wordt een bloedmijten probleem eerder herkend en kun je een grote uitbraak voorkomen.
2 – Behandel preventief, ook in de winter
Omdat de bloedmijten verscholen zitten in de winter en nagenoeg niet uit hun schuilplaats komen is het aan te raden om het hok te beschermen tegen bloedmijten. Zodra de jonge bloedluizen dan richting de kip gaan om voor het eerst bloed te gaan zuigen, zullen ze worden tegen gehouden door een laagje plakkende spray op basis van siliciumdioxide te sprayen in het hok. Dit laagje gaat ongeveer 3 a 4 weken mee. Daarom adviseren we om elke 3 weken een nieuw laagje te sprayen op de weg die de bloedmijt aflegt vanuit de kieren en naden richting de zitstok. Begin dus niet pas met sprayen in het voorjaar, maar doe dit het gehele jaar door om de 3 a 4 weken.
Want als je te laat bent dan zal de jonge luis bij de kip bloed kunnen drinken. Met dit bloed kunnen ze nieuwe eitjes leggen en heb je nog meer bloedmijten. Het is zaak om voortplanting te voorkomen dat er nieuwe eitjes worden gelegd.
3 – Spuit het kippenhok in het voorjaar goed schoon met een hogedrukspuit
Een hogedrukspuit is de enige manier waarmee veel verscholen eitjes bereikt kunnen worden. In de winter is het te koud om in de weer te gaan met een hogedrukspuit omdat het kippenhok naderhand niet goed droogt. Grijp daarom de eerste de beste kans in het voorjaar wanneer het wat warmer is om het kippenhok eens goed uit te spuiten met een hogedrukspuit. Laat het hok vervolgens goed drogen en spuit hem daarna in met een laagje spray met siliciumdioxide.
4 – Zorg het hele jaar voor een stofbad van mineralen
Kippen hebben van nature de behoefte om een stofbad te nemen. Wist je dat vroeger zelfs de kippen in legbatterijen hetzelfde gedrag vertoonden, zonder de toegang tot een stofbad? Zorg er daarom voor dat kippen altijd de beschikking hebben over een stofbad. Het speciale stofbadpoeder tegen bloedluizen heeft een sterk uitdrogende werking op bloedluizen. Tevens zie je dat kippen het poeder eten bij een mineralen tekort, wat ten goede komt aan de eischaalkwaliteit. Kies bijvoorbeeld een stofbad op basis van verschillende mineralen en met een uniforme korrelgrote, deze hecht het beste tussen de veren.
Conclusie
Een deel van de bloedmijtenpopulatie zal dus wel doodgaan van de vrieskou. Echter kunnen de eitjes en jonge luizen overwinteren. Zij doen dit verscholen in kieren en naden waardoor je ze niet ziet of kan bereiken met behandelingsproducten. Als de temperatuur boven de 5° C uitkomt, dan kunnen luizen eitjes leggen. Tegenwoordig gebeurt dit ook vaak in de wintermaanden. Deze eitjes wachten met uitkomen tot de temperatuur boven de 10° C a 12° C uitkomt. Dit verklaart waarom er in het voorjaar bij een periode warmer weer opeens een bloedmijten uitbraak kan zijn. Het beste is om het hele jaar bloedluis te monitoren en behandelen. Stop hier niet mee in de winter. Hang een testbuisje onder de zitstok om een uitbraak op tijd vast te stellen, maak een stofbad met speciaal stofbadpoeder en spray ook in de winter het hok in met een hokspray.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.