Do’s & Don’ts -> mijten bij paarden!
Het mijtenseizoen bij paarden begint meestal rond september en duurt tot ongeveer maart. Is je paard gevoelig voor mijten? Lees dan in dit artikel meer over de do’s en don’ts.
Do’s bij mijtenallergie paard
Een mijtenallergie zorgt voor veel irritatie bij paarden. Op tijd handelen is de gouden standaard om problemen met mijt zoveel mogelijk te voorkomen. Wacht niet tot het te laat is. Voorkomen is makkelijker dan genezen. Daarnaast zijn de volgende punten belangrijk:
- Laat een diagnose stellen d.m.v. een microscopisch onderzoek
Alleen doormiddel van een microscopisch onderzoek kan een mijtenallergie bij paarden worden vastgesteld. Soms vertoont een paard dezelfde symptomen als een mijtenallergie zoals jeuk, stampen en schuren. Echter horen deze symptomen ook bij andere oorzaken zoals een bacteriële- of schimmelinfectie. Om de juiste behandeling te kiezen is het daarom verstandig om zeker te zijn van mijt.
- Begin met behandelen voordat de eerste mijt er is
Heeft je paard vorig jaar een mijteninfectie gehad? Begin dan met behandelen voordat de eerste beet van de mijten er zijn. Eitjes kunnen overwinteren en daarom is de kans groot dat er nog steeds eitjes in de vacht of stal van het paard zitten. Wanneer de temperatuur daalt en deze eitjes uitkomen, zullen zij de warmte opzoeken bij het paard. Mijten hebben bloed nodig om zich voort te planten. Voorkom dat de vacht van je paard vol mijteneitjes zit door op tijd te beginnen met het voorkomen en/of behandelen. Want hoe meer eitjes en mijten er al zijn, hoe moeilijker en langer het duurt om van het probleem af te komen. Begin daarom met voeren van een kruidensupplement op basis van enegriek, sepioliet, echinacea, astragalus, uncaria, gentiana, thymus, citronallal en citronellol als de temperatuur onder de 15 graden komt en zorg ervoor dat je mijten zich niet meer kunnen voortplanten.
- Vergeet de omgeving van het paard niet (stal, harnachement en andere paarden)
Mijten vestigen zich niet alleen op het paard zelf, maar ook in de omgeving, op andere paarden, de stal en op harnachement (dekens, zadeldekjes en borstels). Was daarom alle dekjes, dekens en borstels. Het is aan te raden om een apart setje borstels, dekens en zadeldekje te gebruiken voor een paard met mijtenallergie. Behandel daarnaast ook de paarden die drager zijn. Dit om te zorgen dat de paarden in een kudde of op stal elkaar blijven aansteken met mijt. Een kruidensupplement werkt bijvoorbeeld niet voldoende als je het aan één paard geeft die in een grote kudde staat of op een grote pensionstalling. De mijten van andere paarden zullen dan telkens terug komen. Alleen als je de andere paarden ook behandelt zal je het mijtenprobleem onder controle kunnen krijgen.
- Let op de suikers in de voeding
Mijten zijn dol op suikers. Suikers in ruw- en krachtvoer beperken is één van de belangrijkste maatregelen voor een paard met mijtenallergie. Voorkom daarom voer met granen, geef voldoende vitamines en mineralen en geef liever geen verpakt hooi/voordroog.
- Check de weerstand van je paard
De weerstand is belangrijk als je mijten van binnenuit behandelt. Wanneer het lichaam al volop bezig is met alle opgehoopte afvalstoffen, dan zal een inwendig product geen effect hebben. Een supplement zal alleen goed werken als je paard goed zijn afvalstoffen kwijt kan en de lever dus goed zijn werk kan doen. Supplementen en medicijnen worden voornamelijk via de lever in het lichaam opgenomen. Vandaar dat dit essentieel is voor een goede behandeling van mijt. Wanneer een paard veel opgehoopte afvalstoffen heeft dan kun je zien aan bijvoorbeeld vieze ogen, slecht door de vacht komen, vaak hoefzweren, mok, luchtwegklachten, sloom en slechte conditie. Heb je het idee dat je paard veel opgehoopte afvalstoffen heeft? Voer dan een supplement voor lever en nier aan je paard zoals bijvoorbeeld een vloeibare detox, een detox kuur van een week is ruim voldoende.
Don’ts bij mijtenallergie paard
- Te lang wachten met behandelen
Hoe langer je wacht met behandelen, hoe meer eitjes er in de vacht van je paard komen. Daarnaast kunnen er ook wonden op de benen ontstaan van het schuren. Een helende wond jeukt ook. Het is daarom mogelijk dat je paard in een neerwaartse spiraal komt en de jeuk niet verdwijnt. Wacht dus niet te lang met behandelen en behandel preventief als je paard vorig jaar mijt heeft gehad.
- De omgeving vergeten
De omgeving van een paard wordt vaak onderschat als het aankomt op de behandeling van mijten bij paarden. Hoe meer je van de omgeving kunt behandelen tegen mijten, hoe sneller het probleem onder controle is. Wist je dat sommige paarden mijt hebben maar geen symptomen van jeuk vertonen? Als deze paarden niet behandelt worden dan zal de mijt steeds weer terugkomen op het paard dat wel symptomen van jeuk vertoont. Aarzel niet om alle paarden in de kudde te behandelen tegen mijt met een kruidensupplement. Dit kan geen enkele kwaad en heeft alleen maar voordelen. Gebruik voor het paard met een mijtenallergie een eigen set borstels en zadeldekjes. Consequent zijn is hierbij het sleutelwoord.
- Chemische middelen gebruiken
Mijten worden vrij snel resistent voor chemische middelen. Daarnaast werken ze alleen op het moment dat je het toepast en hebben ze geen effect op mijten-eitjes. Daarom lijkt het alsof deze middelen maar een week werken, want na een week komen de eerste eitjes uit en begint het probleem van voor af aan. Bij producten op natuurlijke basis is resistentie niet mogelijk. Daarnaast werkt het niet eenmalig zoals een chemisch product, maar werkt het zolang je het voert.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.