Vlooien bij honden

Vlooien kunnen een echte plaag zijn bij honden. Elke hondeneigenaar gruwelt ervan en krijgt vaak zelf al jeuk bij de gedachte aan vlooien. Vlooien geven enorm veel jeuk en zichtbare irritatie bij honden, daarnaast vestigen vlooien zich gemakkelijk in de bekleding in huis. Om vlooien effectief te kunnen behandelen, is het noodzakelijk om te weten hoe de levenscyclus van een vlo eruit ziet.

Vlooien bij honden

Wat zijn vlooien?

Een vlo is een kleine, bloedzuigende parasiet met hele krachtige springpoten. Vlooien zijn maar tussen de 1 en 3 mm groot, maar kunnen zich enorm snel voortplanten. Voor het voortplanten hebben vlooien bloed nodig, deze kunnen ze bij huisdieren (hond, kat, konijn) halen, maar ze kunnen ook leven van het bloed van de mens. In Nederland zijn er 2 soorten vlooien die het meeste voorkomen, dat zijn voornamelijk de kattenvlo en hondenvlo. De kattenvlo komt op alle diersoorten en ook de mens

De vlo doorloopt verschillende stadia in zijn levenscyclus:

  1. Eitje: deze zijn wit en ovaal. Deze komen na 2-4 dagen uit en dan zijn het larven. De eitjes worden in de vacht gelegd, maar rollen op de grond. De larven zijn dus niet op het dier te vinden.
  2. Larven: Een larve is maar 1 mm groot en verstopt zich op donkere plekjes (kieren en naden). Larven voeden zich met bijvoorbeeld uitwerpselen van volwassen vlooien en verpoppen na 2-3 weken.
  3. Poppen: Poppen zijn heel lastig, ze zijn namelijk extreem sterk en kunnen tot wel een jaar in leven blijven. Een pop wacht de juiste omstandigheden af en komt dan uit en ontwikkeld zich binnen 5-7 dagen tot een volwassen vlo.
  4. Volwassen vlo: alleen de volwassen vlooien kunnen springen en daardoor grote afstanden afleggen naar een gastheer. Binnen 48 uur na het ontpoppen nuttigt een volwassen vlo al zijn eerste maaltijd. Na het zuigen van bloed kan het vrouwtje al direct eitjes leggen en is dan 10-14 dagen vruchtbaar. In deze periode legt het vrouwtje 10-20 eitjes per dag. Een vlooienplaag kan dus zeer snel ontstaan!

Hoe vlooien bij honden aanpakken

Honden vertonen een aantal symptomen waaraan je kan zien dat deze vlooien heeft. Zo heeft de hond zichtbare jeuk en gaat zich meer krabben en ook bijten in de vacht. Ook kan er sprake zijn van huidirritaties en zelfs vachtverlies. En wist je dat een hond lintworm kan krijgen door vlooien?

Bij vlooien is het belangrijk om de hond te behandelen, maar ook de omgeving. Voor de hond zijn er diverse producten op de markt tegen vlooien. Dit kan chemisch en natuurlijk. Zo zijn er druppels en vlooienbanden, ook zijn er tabletten en injecties bij de dierenarts verkrijgbaar. Nadeel van chemische bestrijding is dat dit ook een negatieve invloed heeft op de weerstand van de hond. Vlooien kunnen ook op een natuurlijke manier worden aangepakt, de vlooienkam is een bekende, maar er zijn ook supplementen op basis van kruiden (Fenegriek, biergist, sepiolite, thymus, echinacea, curcuma, astragalus, citronellol en citronellal). Deze natuurlijke supplementen hebben als doel om het bloed onverteerbaar te maken voor vlooien waardoor deze zich niet meer kunnen voortplanten. Geef deze producten minimaal 6 weken dagelijks door het voer, zodat alle stadia van de vlo kan worden doorlopen. Geef deze producten ook door als de hond in pension gaat.

Vergeet de omgeving niet schoon te maken!

De eitjes, larven en poppen leven niet op de hond maar zitten verstopt in de omgeving en wachten het juiste moment af. Vergeet daarom niet om de omgeving goed schoon te houden:

  • Dagelijks en zorgvuldig stofzuigen
  • Was alle mogelijk materialen waar de hond mee in contact komt op een zo’n hoog mogelijke temperatuur
  • Gebruik eventueel een stoomreiniger voor materialen die niet in de was kunnen.
  • Was kleden/manden voor dat je op vakantie gaat en direct erna! In de periode ertussen komen er namelijk ook eitjes uit.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.