Veerluis bij kippen

Veerluis is een veelvoorkomende parasiet bij kippen. Veerluizen zuigen geen bloed bij de kippen, maar leven van het eiwit dat in de veren van de kippen zit. Deze parasieten zijn, in tegenstelling tot bloedluizen, gemakkelijker te zien bij de kip met het blote oog. Een ander belangrijk verschil met bloedluizen is dat veerluizen de kip niet verlaten en dus ook overdag tot overlast zorgen bij kippen.

Kippen met veerluis nemen graag een bad

Symptomen van veerluis bij kippen

In grote aantallen zijn veerluizen gemakkelijk te herkennen bij kippen, maar als er nog maar weinig zijn dan zijn ze lastig te ontdekken. Het duurt dan ook even voordat de kippen symptomen gaat vertonen. De symptomen worden steeds ernstiger zodra de veerluis onopgemerkt blijft en groeit in aantal. Veerluizen lijken op geschilferde stukjes huid tussen de veren. Hieraan kan je veerluis bij kippen herkennen:

  • Kippen gaan met snavel tussen de veren krabben
  • Kippen gaan met de kop schudden
  • Veeruitval
  • Geschilferde stukjes huid tussen de veren

Een kip raakt meestal besmet met veerluis door introductie van nieuwe kippen die besmet zijn met veerluis. Ook wilde vogels brengen veerluis over, vooral kippen die vrij rondlopen in de tuin raken gemakkelijk besmet door wilde vogels.

Veerluis constateren bij kippen

Veerluis kan je zelf ontdekken bij jouw kippen doordat ze met het blote oog te zien zijn. Veerluizen zijn bruin van kleur en vooral bij lichtgekleurde kippen zijn de luizen gemakkelijk te zien. Deze bruinachtige veerluizen leven tussen en op de veren. Vooral bij de cloaca is dit goed te controleren door de veren terug te strijken. De eitjes van veerluizen worden in pakketjes gelegd aan de voet van de veerschacht. De pakketjes van eieren lijken op een grijs kalklaagje.

Veerluis bij kippen
Veerluis bij kippen eitjes

Behandeling kippen tegen veerluis

Veerluis is alleen goed te behandelen met een inwendig product bij kippen. Doordat veerluizen tussen de veren zitten, is een behandeling met bijvoorbeeld een spray zeer lastig. Kies daarom voor een natuurlijk, inwendig kruidenproduct. Inwendige producten op basis van Echinacea, astragalus, uncaria, gentiane, thymus, citronellol en citronallal maken het bloed en huidschilfers van de kip onverteerbaar voor de luizen en mijten. Hierdoor kan de veerluis zich niet voortplanten en zal de populatie veerluizen steeds kleiner worden.

Een uitwendige spray op basis van siliciumdioxide kan wel ondersteunend werken, maar ook een zandbad is effectief bij veerluis. Kies een badzand op basis van mineralen, dat een uniforme korrelgrote heeft. Dat blijft het beste plakken tussen de veren en heeft daardoor de beste werking.

Vergeet ook niet om de weerstand van de kippen te optimaliseren.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.