Teken bij honden

De laatste jaren zijn teken een enorme plaag geworden. Met je hond naar het bos is heerlijk, maar naderhand heb je er een flinke klus aan om alle teken te verwijderen. Teken zijn niet alleen lastig en zorgen voor huidirritaties, ze kunnen daarnaast ook ziektes overbrengen zoals Lyme.

Teken bij honden

Wat zijn teken?

Teken zijn parasieten die leven van het bloed van dieren en ook mensen. Ze vallen onder de klasse spinachtigen en lijken daar ook een beetje op. Het leefgebied van de teek is door heel Nederland. Ze kunnen zelf in de achtertuin van een stadswijk zitten. Hier leven ze hoog in het gras of tussen de bladeren. Het is een fabeltje dat teken zich hoog uit de bomen op dieren laten vallen.

In Nederland komt voornamelijk de schapenteek (Ixodes ricinus) voor. Afgelopen jaren zijn er ook meerdere meldingen geweest van de reuzenteek (hyalommateek) in Nederland. Deze reuzenteek is een stuk groter en blijkt achter zijn slachtoffer aan te rennen.

Teken doorlopen verschillende stadia: ei, larve, nimf en dan de volwassen teek. Vanaf het larve stadia heeft de teek bloed nodig om te kunnen leven. De gastheer van teken zijn voornamelijk knaagdieren en vogels. En als deze gastheer besmet is met de lymfebacterie, dan draagt die deze bacterie over aan de teek. Bij een bezoek aan een nieuwe gastheer zal de teek de lymfebacterie overdragen aan de volgende. Na elke “maaltijd” gaat de teek tussen de grassen en bladeren zitten, hier gaat die over naar de volgende levensfase. Pas na een paar maanden gaat de teek op zoek naar een volgende bloedmaaltijd. Een volwassen vrouwtjesteek legt pas eitjes na een bloedmaaltijd in het volwassen stadia, hierna gaat zij dood. Een volwassen mannetje zuigt geen bloed.

Teken houden van een vochtige omgeving, vandaar dat ze graag in het gras en tussen de bladeren zitten. Bij aanhoudende droogte sterven de teken doordat ze uitdrogen. Teken zijn ook niet actief bij temperaturen onder de 5 graden. Vandaar dat in de periode maart – oktober de meeste tekenbeten worden geconstateerd.

Teken bij honden

Honden struinen graag door het gras en blijven minder vaak netjes op de (verharde) paden. Hierdoor zijn honden heel vatbaar voor het oplopen van een tekenbeet. Door de vacht zijn teken ook lastig te signaleren, helemaal bij honden met een donkere huid/vacht. Teken zitten graag op de warmere, vochtigere plekken op het hondenlichaam zoals in de liezen, tussen de tenen, in de oksels. Maar teken worden over het gehele lijf gevonden, soms zelfs in het tandvlees. Controleer daarom jouw hond dagelijks op teken!

Hoe teken voorkomen bij honden

Helaas bestaat er geen wondermiddel die ervoor zorgt dat teken niet op honden overlopen. Bij vrijwel alle (chemische) producten dient de teek zich eerst vast te bijten waarna de teek vergiftigd wordt en doodgaat/loslaat. Er zijn druppels, injecties en halsbanden die hiervoor kunnen worden gebruikt. Ook zijn er natuurlijke middelen. Die zijn erop gebasseerd dat de teken geen bloed willen drinken bij de hond omdat het bloed onaantrekkelijk is geworden door het supplement. Deze supplementen zijn op basis van kruiden en etherische oliën. Deze supplementen dien dagelijks door het voer te worden gedaan en zijn op basis van o.a. Fenegriek, biergist, sepiolite, thymus, echinacea, curcuma, astragalus, citronellol en citronellal. Voordeel van een inwendig supplement is, is dat honden kunnen zwemmen zonder dat het de werking verliest. Ook is het veilig voor kinderen doordat er geen “vergif” wordt gebruikt.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.