Luizen bij paarden

Luizen kan je zien lopen door de vacht van jouw paard of pony. Luizen geven veel irritatie en jeuk bij paarden waardoor paarden gaan schuren, zelfs soms tot bloedens aan toe. Luizen zijn lastig te bestrijden doordat ze over het gehele lijf voorkomen en vooral vaak in de koude winterperiode voorkomen waardoor het paard wassen niet altijd een mogelijkheid is.

Luizen bij paarden

Wat zijn luizen?

Luizen zijn parasieten die leven van bloed of huidschilfers.. Ze zijn maar een paar mm groot en leggen eitjes in de vacht. Vaak kan je luizen bij paarden met het blote oog zien en vallen ook de eitjes op. De eitjes van luizen worden neten genoemd. Bij paarden zijn er twee soorten luizen: de bijtende en de zuigende luis. De bijtende luis komt het meeste voor en leeft van huidschilfers. De zuigende luis leeft van bloed en kan in ernstige gevallen bloedarmoede geven. Een luizenbesmetting begint meestal op de hals en de romp, maar kan zich gemakkelijk verspreiden naar de rest van het lichaam. Vooral in de winterperiode zijn luizen actief, ze verstoppen zich dan graag in de lange, warme wintervacht van paarden. Paarden en pony’s met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor luizen. Luizen zijn zeer besmettelijk en gaan ook in dekjes, borstels en bijvoorbeeld dekens zitten.

Hoe luizen behandelen?

Luizen geven enorme jeuk bij paarden waardoor paarden gaan schuren en zichzelf soms kapot schuren. Het is daarom belangrijk om de luizenuitbraak snel onder controle te krijgen. Meestal kunnen luizen door de paardeneigenaar zelf gemakkelijk geconstateerd worden, voor de neten (witte stipjes) zijn vaak goed herkenbaar. Bij twijfel is het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Luizen zijn wel lastig te bestrijden doordat ze zo goed verstopt zitten in de vacht en doordat ze vaak in de koude wintermaanden voorkomen. In deze periode is het niet altijd mogelijk om paarden te wassen. Via de dierenarts zijn wel middelen verkrijgbaar om te wassen, maar deze doden alleen de volwassen luizen. De eitjes (neten) worden hiermee niet gedood, het is dus belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen. Nadeel van wassen met chemische producten is dat je de weerstand van het paard hiermee verlaagt en je de natuurlijke bescherming van het paard weghaalt. Luizen kunnen ook op een natuurlijke manier worden bestreden, maar het vergt tijd. Ook natuurlijke middelen kunnen geen eitjes doden, het is daarom belangrijk om langere periode een supplement te geven. Een supplement op basis kruiden en etherische oliën maakt het bloed en de huidschilfers onverteerbaar, hierdoor kan de luis zich niet voortplanten en zal de luizenpopulatie steeds kleiner worden. Eitjes kunnen een jaar later nog uitkomen, dus niet zo gek dat er soms een volgende winter weer een luizenuitbraak is!

Tips om paard te behandelen tegen luizen:

  • Behandel langdurig met een inwendig, natuurlijk supplement
  • Was alle dekjes, borstels, dekens etc
  • Bij pony’s/paarden met een dikke vacht is het aan te raden om de vacht te scheren.
  • Boost de weerstand van de pony of het paard

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.