Kalkpoten bij kippen

Kalkpoten zijn een lastige aandoening bij kippen om onder controle te krijgen. Het wordt veroorzaakt door de kalkpotenmijt, deze parasiet is extreem klein en kan je vrijwel niet zien. Kalkpotenmijten gaan tussen de schubben in de poten zitten en graven zich daar in. Ze verspreiden zich via de zitstok en/of het strooisel in het hok naar andere kippen en gevogelte.

kalkpoten-bij-kippen

Symptomen van kalkpoten

Kippen die last hebben van kalkpotenmijt vertonen het volgende:

  • De kippen hebben jeuk
  • De poten zetten op en worden dik
  • De Schubben op de poten gaan uit elkaar staan
  • Een grijsachtige substantie komt er tussen de schubben
  • Bloed op de poten

Kalkpoten lastig te voorkomen

Doordat de mijten vrijwel niet met het blote oog te zien zijn, is het lastig om kalkpoten te voorkomen. Zodra de poten opzetten en je kalkpoten gaat zien, ben je eigenlijk al te laat met het effectief behandelen. Kalkpootmijten houden van een vochtige omgeving, het is daarom belangrijk om het hok goed droog te houden. Zodra de poten opzetten en de schubben uit elkaar gaan staan, is het verstandig om direct te beginnen met behandelen.

Kalkpoten bij kippen

Behandeling tegen kalkpoten

Kalkpootmijten vestigen zich niet in de omgeving en het hok van kippen, maar alleen in de schubben van de poten. Het is daarom belangrijk om de kip zelf goed te behandelen. Wel dient de omgeving goed schoon en droog gehouden te worden.

  • Voer een inwendig supplement zodat de mijten niet meer kunnen leven van de huid en het bloed van de kippen. Dit supplement dient op basis van echinacea, astragalus, uncaria, gentiane, thymus, citronellol en citronallal te zijn. Deze combinatie zorgt ervoor dat het bloed en de huidschilfers onverteerbaar worden voor mijten.
  • Spray de poten in met een middel op basis van wonderboomolie en andere kruiden. Dit werkt afwerend en weekt de kalk los.

Wees er van bewust dat de kalkafzetting op de poten mogelijk niet meer helemaal gaat verdwijnen, belangrijk is om de verzorging van de poten daarom regelmatig te blijven doen. Ook het inwendige supplement is daarom belangrijk en dient regelmatig als kuur te worden gegeven.

 

Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welk product dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.