Hoe herken je bloedluizen bij kippen?
Kippen kunnen veel hinder ondervinden van de bloedluis. Deze zijn vooral in de nachten actief als de kip op stok zit. Bij een beginnende besmetting merk je overdag nog weinig van een bloedluisbesmetting, maar zodra de aantallen groter worden ontstaan er ook overdag problemen. Bloedluizen kan je daarom het beste via een bloedluistest ontdekken. Dit is een buisje met een stokje erin die je onder de zitstok hangt en/of in het lignest legt. Dit is een ideale verstopplek voor bloedluizen, waardoor je snel kan zien of er sprake is van bloedluizen in het kippenhok.
Symptomen dat kippen bloedluis hebben:
- onrustige kippen
- Kippen willen in de nacht niet meer op stok
- Bleke kammen
- Slechte conditie
- Bloedvlekken op de eieren
Waarom zijn rode bloedluizen zo moeilijk te bestrijden bij kippen?
De bloedluis heeft een aantal eigenschappen wat het moeilijk maakt om hem te bestrijden. Als eerste is dat zijn levenscyclus. Een luis vermenigvuldigt zich enorm snel. Daarnaast verstopt hij zich overdag en gaat hij maar eens in de 6 dagen ’s nachts bloed zuigen bij de kippen. Dit maakt het enorm lastig om de bloedluis op het juiste moment te bereiken: zowel in het hok als op de kip zelf. Ook heeft de bloedluis verschillende stadia en elke stadia dien je op een andere manier aan te pakken: eieren, larvale stadia en volwassen stadia.
Bloedluizen hebben verschillende stadia die zij doorlopen voordat ze bloed kunnen zuigen bij kippen en zich kunnen voortplanten. Het gaat van eitje, naar larve naar volwassen bloedluis. Binnen 10 dagen na uitkomst van een eitje, is het een volwassen bloedluis die zelf elke dat eitjes legt. Van deze totale populatie drinkt 55% bloed bij de kip. Hieronder een verdeling van de stadia: