Waarom stampt mijn paard? Mogelijke oorzaken en oplossingen.
Elk paard stampt wel eens uit irritatie, zoals wanneer vliegen hen lastigvallen. Maar wat als je paard structureel stampt? Dit kan op een dieper liggend probleem wijzen. Stampen wordt namelijk vaak veroorzaakt door een fysieke irritatie of ongemak en kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog lichten we de meest voorkomende oorzaken van stampen toe en bespreken we hoe je je paard kunt helpen.
Stampen: Wat betekent het?
Wanneer een paard met een krachtige beweging zijn been optilt en deze op de grond stampt, betekent dit meestal dat hij irritatie ervaart. Een enkele keer stampen vanwege een vlieg is normaal, maar als het stampen regelmatig gebeurt, kan het wijzen op een onderliggend probleem dat aandacht nodig heeft. Stampen is niet bedoeld als communicatiegedrag tussen paarden, maar als uiting van ongemak. Uit onderzoek bij Tinkers blijkt dat structureel stampen vaak wijst op één van de onderstaande oorzaken.
Oorzaak 1: Mijten
Mijten zijn veruit de meest voorkomende oorzaak van structureel stampen, vooral in de koudere maanden. Deze parasieten gedijen in warme, vochtige plekken, zoals de kootholtes en sokken van paarden met behang. Ze graven kleine tunnels in de huid, leggen daar eitjes en veroorzaken veel jeuk en irritatie. De behandeling van mijten kan uitdagend zijn, omdat het vaak een uitgebreide aanpak vereist, zoals het aanpassen van het voer, het inzetten van kruiden tegen mijten, en het behandelen van alle paarden in de kudde om verspreiding te voorkomen.
Oorzaak 2: Mok en Rasp
Mok (onder de kogel) en rasp (boven de kogel) zijn huidinfecties die vaak ontstaan door bacteriën. De plekjes die hierdoor ontstaan kunnen hevige jeuk veroorzaken, waardoor het paard gaat stampen of bijten in de aangetaste plekken. Dit probleem komt vaak door een combinatie van factoren, zoals een tekort aan vitamines en mineralen, vochtige omstandigheden, en het te laat opmerken van de wondjes. Een behandeling moet zowel van buitenaf als binnenuit worden uitgevoerd om het paard goed te ondersteunen.
Oorzaak 3: Vliegen
In de zomer kunnen vliegen veel irritatie veroorzaken bij paarden, wat kan leiden tot stampen. In tegenstelling tot mijten komt dit bij elk ras voor. Het stampen is vaak minder krachtig, maar kan alsnog vervelend zijn voor het paard. Extra maatregelen, zoals het plaatsen van vliegenvallen, dagelijks mest weghalen en het verwijderen van horzeleitjes, kunnen helpen om de vliegenoverlast te verminderen.
Oorzaak 4: Pijn
Stampen kan ook een teken van pijn zijn. Paarden kunnen door pijn chagrijnig en onrustig worden, wat kan leiden tot herhaald stampen. Vaak gaat dit gepaard met andere gedragingen, zoals schrapen, oren in de nek leggen, gapen of luchtzuigen. Bij luchtzuigen komt endorfine vrij, een stof die zowel ontspannend als pijnstillend werkt, wat paarden helpt de pijn tijdelijk te verlichten.
Oorzaak 5: Zand in de sokken
Bij paarden met sokken kan zand in natte periodes voor ongemak zorgen. Het zand komt in de sokken en veroorzaakt jeuk zodra het opdroogt. Dit probleem is relatief eenvoudig op te lossen door de benen af te spoelen en het zand uit de sokken te verwijderen.
Oorzaak 6: Te rijk gevoerd sober paard
Sobere paardenrassen worden vaak in de winter rijker gevoerd en krijgen minder beweging, wat kan leiden tot een verstoorde stofwisseling. Het lichaam slaat overtollige stoffen op in de benen, wat irritatie kan veroorzaken. Dit maakt de benen ook vatbaarder voor mijten, mok en wondjes. Voor deze rassen is het belangrijk om een mineralenbalancer te gebruiken die geen granen bevat en, waar mogelijk, onverpakt hooi aan te bieden.
Stampen: Wat kun je doen?
Vaker dan normaal stampen hoort niet bij het natuurlijke gedrag van paarden en kan duiden op ongemak of een medische oorzaak. Als je paard structureel stampt, is het verstandig om een aantal mogelijke oorzaken uit te sluiten en bij twijfel een expert te raadplegen. Wil je meer weten over het aanpakken van stampgedrag bij paarden? Wij denken graag met je mee.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.