Wat kun je leren van kippenmest?
Het uiterlijk van kippenmest vertelt veel over allerlei kwalen en welke invloed dat heeft op de ontlasting..
Dan komt natuurlijk de eerste vraag: Wat is normale kippenmest? Normale ontlasting heeft de vorm van wat de grootte en diameter van de darm weergeeft en wordt in een compact hoopje geproduceerd. Het hoopje kippenmest bestaat uit een ontlasting en een urinegedeelte. Je zult misschien denken, urine in de ontlasting? Kippen plassen niet zoals zoogdieren. Het wit/beige stukje in het hoopje kippenmest is dus urine. De kleur van normale kippenmest is bruin/groen en alles qua kleur wat daartussen zit. Uiteraard afhankelijk van wat de kippen hebben gegeten. 🌿 Als de kippen bramen of bosbessen hebben gegeten, zal de ontlasting eruit zien als paarse hoopjes.
Is de mest opvallend groen van kleur?
Dit betekent vaak dat de kippen zich niet lekker voelen of nauwelijks eten. De groene kleur komt weg bij de gal. Als er namelijk nauwelijks wordt gegeten, wordt de kleur groen niet gecompenseerd. Bij gifgroene mest en schuimige mest is het van belang om in actie te komen. Dit kan namelijk duiden op een ziekte!
Hebben jouw kippen bloed in hun mest?
Dan is het belangrijk om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Dit kan duiden op coccidiose, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Om met name darmparasieten zoals die de coccidiose veroorzaken en wormen vast te stellen, is het noodzakelijk om mestonderzoek te laten doen door een dierenarts. Bij een mestonderzoek wordt er gekeken naar de aanwezige oöcysten en wormeneitjes. Op basis daarvan kan men zien met wat voor parasiet een kip is besmet en ook wat de staat van infectie is. Belangrijk om te zorgen dat de mest zo vers mogelijk is als het bij de dierenarts wordt ingeleverd.
Wat kun je doen om de weerstand van jouw kippen te verhogen?
Allereerst is het belangrijk om uit te sluiten wat er met jouw kippen aan de hand is. De uitslag van mestonderzoek zegt vaak al voldoende. Op basis van het mestonderzoek krijg je een advies om mee aan de slag te gaan. Hebben jouw kippen wormen? Je kunt ze op een natuurlijke manier ondersteunen in hun gezondheid. Het is belangrijk om de darmengezondheid een boost te geven. De weerstand ligt namelijk in de darmen. Een dikke gezonde darmwand is daarbij heel belangrijk. Natuurlijke kruiden en etherische oliën kunnen hierbij helpen.
Als er sprake is van een wormbesmetting is het belangrijk om curatief te behandelen tegen wormen. Je start een behandeling om het overschot aan wormen te verwijderen uit het spijsverteringsstelsel van de kippen. Hebben jouw kippen geen last van wormen en wil je een wormbesmetting graag voorkomen? Dan kun je preventief behandelen. Dit kun je doen door wekelijks de kippen te voorzien van een klein beetje supplement, op basis van natuurlijke ingrediënten en etherische oliën. Hierdoor blijven ze weerbaar voor wormen.
Hiervoor raden wij een mengsel aan van aromatische stoffen aan (kurkuma, artemisia, thymus en allium). Ze helpen de darmwand dikker te maken en ondersteunen de algehele weerstand van de kip. Curatief geef je dan een week, elke dag, een oplossing hiervan door het drinkwater. Preventief geef je kippen van dit mengsel 2x per week een dosering door het drinkwater.
Wij raden het aan om regelmatig een curatieve dosering toe te passen en daarnaast preventief te behandelen. Zo krijgt de weerstand een extra boost! Daarbij is het belangrijk om te weten dat dit mengsel volledig natuurlijk en veilig is voor kip en omgeving. Deze ingrediënten hebben geen invloed op de kwaliteit van de eieren, dus je kunt ze gewoon blijven eten. Echter is dit niet altijd het geval bij gebruik van wormmiddelen.