Moet ik mijn kippenhok desinfecteren bij een bloedluisuitbraak?
Een bloedluisbesmetting is onwijs vervelend en het vraagt een lange adem om het beheersbaar te krijgen. Het 100% wegkrijgen van bloedluizen is helaas onmogelijk, de eitjes kunnen namelijk zeker 2 jaar overleven en komen uit zodra de omstandigheden weer ideaal zijn. Het is daarom belangrijk om altijd goed in de gaten te houden of er sprake is van bloedluizen en snel in te grijpen. Onderhoud van het kippenhok is dan enorm belangrijk, maar is desinfecteren dan ook nodig? We leggen je het graag uit!
Bloedluizen kunnen niet zwemmen
Het kippenhok schoonmaken bij een bloedluisbesmetting is zeker aan te raden. Bloedluizen verstoppen zich namelijk in elk klein hoekje en kiertje dat ze maar kunnen vinden. Vooral bij een grote uitbraak zal je ze op de meest rare plekken terugvinden in het kippenhok. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk onderdelen van het kippenhok los te schroeven als je het hok gaat schoonmaken. Denk hierbij aan legnesten, zitstokken etc. en verwijder ook emmers en andere losse artikelen.
Bloedluizen kunnen niet zwemmen, wij raden daarom aan om het hok goed uit te spuiten met een hoge drukspuit. Door het vele water raak je dan al een groot deel van de bloedluizen kwijt. Desinfectie spul gebruiken is NIET nodig, dat zal weinig tot geen effect hebben op de bloedluizen. De eitjes van bloedluizen krijg je niet kapot door desinfecterende/chemische producten.
Omgevingsspray en onkruidbrander als extra toepassing
Om bloedluizen beheersbaar te krijgen is vooral de inwendige behandeling van de kippen belangrijk. Het bloed van de kippen wordt dan onverteerbaar waardoor de volwassen bloedluizen zich niet meer verder kunnen voortplanten en de populatie steeds kleiner gaat worden.
De behandeling van de jonge bloedluizen en de bloedluiseitjes vragen een andere aanpak. Een omgevingsspray op basis van siliciumdioxide helpt de jonge bloedluizen aan te pakken doordat deze spray als een soort schuurpapier werkt waaraan de jonge bloedluizen zich kapot schuren. De bloedluiseitjes zijn bijna niet te verwijderen, deze zijn ongevoelig voor desinfectie, chemische producten en/of natuurlijke producten. De enige manier waarop je deze (deels) kan verwijderen is via een onkruidbrander. Ga daarmee alle kieren langs en verwijder op die manier een deel van de nesten van bloedluizen.
Water, omgevingsspray en inwendige supplementen
Desinfectie middelen hebben geen nut om te gebruiken in het kippenhok tegen een bloedluisbesmetting. Deze middelen hebben geen extra functie, het kan geen kwaad maar de bloedluizen en de eitjes gaan er niet dood aan. Bij een extreme bloedluisbesmetting is veel water een eerste stap in de aanpak, met daarbij dan een inwendig supplement voor de kippen en de omgevingsspray voor het hok. Daarbij kan je dan nog meer maatregelen nemen zoals bloedluisbakjes en een zandbad met mineralen.