Bloedluizen bij paarden? Is dat mogelijk?
Regelmatig krijgen wij de vraag of bloedluizen die normaal de kippen lastigvallen, ook bij paarden kunnen voorkomen. Veel paardeneigenaren hebben namelijk ook kipjes die gezellig tussen de paarden scharrelen en af en toe in de stal een ei leggen. En bij een besmetting van bloedluis bij de kippen is het niet altijd mogelijk om het gehele stallencomplex van het paard ook te behandelen. Dus is bloedluis bij paarden mogelijk? Lees meer in deze blog
Wel irritant, niet gevaarlijk voor paarden
Bij een ernstige bloedluisbesmetting kan het voorkomen dat bloedluizen ook naar de paarden gaan. Meestal is dit alleen het geval als beide diersoorten bij elkaar gestald worden en de kippen veel tijd doorbrengen bij de paarden. Het kan dan inderdaad gebeuren dat de bloedluizen ook op de paarden terecht komen.
Er zijn paarden die er totaal geen last van hebben, maar er zijn ook paarden die er jeuk van krijgen of bultjes. Maar bloedluizen hebben vogelbloed nodig om zich te kunnen voortplanten, als bloedluizen bloed zuigen bij paarden dan is dit irritant voor het paard maar de bloedluis kan geen nieuwe eitjes van dit bloed leggen. De bloedluis zal dan alsnog op zoek gaan naar bloed van kippen of vogels. Bloedluizen zijn dus niet gevaarlijk voor paarden, maar kunnen wel irritatie geven. Het is daarom wel belangrijk om maatregelen te nemen, want bloedluizen zijn zowel voor kippen als paarden een irritatie.
Hoe verwijder ik bloedluizen bij de paarden?
Om bloedluizen bij paarden te voorkomen is het belangrijk om de kippen en paarden zoveel mogelijk gescheiden te huisvesten. Maar wees ook kritisch op vogelnestjes, wilde vogels zijn namelijk ook een besmettingsbron van bloedluizen!
Mochten er toch bloedluizen zijn bij de paarden, dan is het belangrijk om vooral de kippen te behandelen en daar de besmettingshaard weg te nemen. Plaats het kippenhok verder weg van de paardenstal en behandel vervolgens de kippenstal. Dit doe je door:
- Begin zo snel mogelijk met het behandelen van de kippen zelf door een kruidensupplement door het voer te doen en door het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat de volwassen bloedluizen die bloed zuigen bij de kippen worden bereikt.
- Schroef vervolgens zoveel mogelijk onderdelen in het kippenhok en ga met een onkruid- of créme brûlee brander langs alle kieren en naden.
- Vervolgens het kippenhok goed uit spuiten met een hoge drukspuit.
- Spray het kippenhok in met een hokspray van siliciumdioxide wanneer het hok droog is en herhaal dit ieder twee a drie weken.
- Check of in of rondom de paardenstallen vogelnestjes zitten.
- Geef de stallen voor de zekerheid een grondige reinigingsbeurt met de hogedrukspuit.
Je zal merken dat zodra de bloedluis bij de kippen (of vogels) onder controle is, dat het probleem bij de paarden ook snel weg zal zijn. Wel kan je de paarden extra ondersteunen met het geven van vloeibare brandnetel. Deze geeft het paard een weerstand boost en heeft een bloedzuiverende functie waardoor jeuk sneller weggaat. Je kunt paarden eventueel een supplement geven die ook werkt tegen mijten ter ondersteuning tegen de bloedluizen en eventuele andere mijten. Mocht het paard schuurplekjes hebben, spray deze dan in met een vachtspray (zelfde als hokspray) of eventueel een huidspray op basis van effectieve micro-organismen.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.