Waarom coccidiose bij kippen niet voorkomen kan worden
Kan jij de symptomen van coccidiose herkennen bij je kippen? Vermageren, “bol” zitten en een zieke indruk. Bij deze symptomen is het mogelijk dat je kip coccidiose heeft. Lees in deze blog wat coccidiose precies is hoe een kip besmet raakt en waarom een besmetting niet voorkomen kan worden.
Wat is coccidiose bij kippen?
De ééncellige darmparasiet Eimeria is de veroorzaker van coccidiose bij kippen. Deze parasiet is algemeen aanwezig en overleeft in de omgeving in een vorm (oöcyst genoemd) die zeer bestand is tegen omgevingsinvloeden. Oöcysten kunnen na weken (in de mest) of maanden (in aarde) nog steeds ziekteproblemen veroorzaken. Zij nestelen zich in de darmen van de kip. Hierdoor wordt de darmwand van de kip beschadigd met als gevolg dat voedingsstoffen slecht worden opgenomen en interne bloedingen en infecties ontstaan. Zonder behandeling kan coccidiose dodelijk zijn voor kippen.
Vochtige plekken rondom de waterbakken (vooral bij warm, broeierig weer) zijn een besmettingsplaats. Maar ook de uitwerpselen van besmette kippen zijn een besmettingsbron en zorgen voor een snelle verspreiding van coccidiose.
De symptomen van coccidiose lijken veel op die van een wormenbesmetting, het kan daardoor soms lastig zijn om het probleem te identificeren. De symptomen komen ook niet allemaal tot uiting en is afhankelijk van de ernst van besmetting.
Bij coccidiose hebben kippen:
- Een zieke uitstraling, sloom
- Gaan “bol” zitten
- Voelen koud aan
- Vermageren
- Krijgen last van dunne, bloederige ontlasting
Coccidiose bij kippen is niet te voorkomen
Helaas is het niet mogelijk om coccidiose bij kippen te voorkomen. Het kan elke kip overkomen. Wel kan de kans op de ziekte worden verkleind door een aantal maatregelen te nemen:
- Voorkom een vochtige omgeving: coccidiose vermenigvuldigt zich het beste in een warme en vochtige omgeving, zorg er dus voor dat het hok schoon en droog is. Zorg ook dat de plekken rondom de drinkbak droog blijven.
- Verhoog de darmgezondheid van de kip door wekelijks een supplement aan het drinkwater toe te voegen. Hierdoor worden kippen weerbaarder en minder vatbaar voor ziektes. Dit supplement is op basis van curcuma, artemisia, thymus en allium.
- Houd het hok schoon. Besmetting vindt veel plaats via de ontlasting van kippen, zorg er dus voor dat het hok regelmatig wordt schoongemaakt en dat drink- en voerbakken goed worden gereinigd.
- Plaats niet teveel kippen in een hok. Hoe meer kippen er op elkaar zitten, hoe sneller een besmetting rondgaat. Zorg voor voldoende ruimte.
- Let op dat wilde vogels ook een coccidiosebesmetting met zich mee kunnen brengen. Zorg er daarom voor dat er geen uitwerpselen van wilde vogels in de ren kunnen komen.
Behandeling coccidiose
Hebben je kippen een coccidiose besmetting opgelopen? Helaas is coccidiose een ziekte die moeilijk kwijt te raken is. Dit komt doordat de Oöcysten ongevoelig zijn voor de meeste ontsmettingsmiddelen. Hierdoor kan het zijn dat de Oöcysten in het kippenhok aanwezig blijven. Daarom is het schoon houden van het kippenhok het belangrijkste in de behandeling van coccidiose, naast het optimaliseren van de darmgezondheid. Dit kun je op een natuurlijke manier doen met een vloeibaar supplement, deze zorgt ervoor dat de darmgezondheid geoptimaliseerd wordt. Hierdoor kunnen Oöcysten en wormen zich minder goed nestelen in de darmwand en komen ze via de ontlasting mee naar buiten. Pas daarnaast de hierboven eerdergenoemde maatregelen toe en wees extra consequent met het schoonmaken van de mest. Eventueel kun je bij het schoonmaken gebruik maken van een stoomreiniger.
Conclusie:
Helaas is coccidiose niet te voorkomen, maar door maatregelen te nemen kan je er wel voor zorgen dat de kans op coccidiose verkleind wordt. Zorg dat de darmgezondheid van de kippen hoog blijft en dat de omgeving van de kip schoon en droog is. Een natuurlijk supplement is uitermate geschikt om preventief in te zetten om de darmwand dikker te maken zodat Oöcysten en wormen zich minder goed kunnen nestelen. Dit doe je tweemaal per week door het drinkwater en is op natuurlijke basis.
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.