Hoe weet ik of mijn kip wormen heeft en hoe voorkom ik wormen?
Kippen kunnen verschillende soorten wormen krijgen in de darmen. Al deze soorten wormen leggen eitjes die met de ontlasting van vogels en kippen uitgescheiden worden. Een besmetting komt eenvoudig via besmette ontlasting van bijvoorbeeld wilde vogels of nieuw gekochte kippen binnen. Een duif poept bijvoorbeeld in de buurt van je kippenhok. Vervolgens wordt deze besmette poep door insecten zoals kevers en slakken opgegeten. Aangezien kippen dol zijn op insecten, is de kans groot dat hij een kever opeet die de wormeitjes in zich heeft.
Wormenseizoen
Wormen komen het hele jaar voor bij vogels en kippen. Echter is de kans op wormen in de zomermaanden het grootst. Dit komt doordat de eitjes en larven sneller groeien bij warm en vochtig weer.
Symptomen wormen bij kippen
Wormen zijn eenvoudig te herkennen bij een mestonderzoek van een dierenarts. Daarnaast zijn er een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen of je kippen wormen hebben:
- Kippen worden dunner/vermageren
- Bloederige diarree
- Bleke en/of droge kammen
- Bol zittende kippen
- Kippen kunnen minder actief zijn
- Kippen leggen geen eieren meer
Behandeling wormen bij kippen
Er zijn verschillende producten op de markt tegen wormen bij kippen. Let er echter goed op of je de eieren kan blijven eten of niet. Kun je de eieren niet blijven eten? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om een chemisch bestrijdingsmiddel. Pas deze bestrijdingsmiddelen niet te vaak toe, want wormen kunnen snel resistent worden voor deze middelen en de worm kan gewoon zijn gang blijven gaan.
Tegenwoordig kun je wormen ook op een natuurlijke manier voorkomen met een vloeibaar kruidensupplement. Dit product kun je eenvoudig door het drinkwater verstrekken en is op basis van kruiden en etherische oliën. Een groot voordeel van natuurlijke middelen is dat wormen hier niet resistent voor kunnen worden en dat je de eieren gewoon kan blijven eten.
Kun je wormen voorkomen?
Een wormbesmetting wordt vaak pas ontdekt wanneer het te laat is. Een wormbesmetting breidt zich langzaam uit en symptomen worden pas goed zichtbaar als de besmetting hevig is. Daarom is het aan te raden om de darmgezondheid van je kippen te optimaliseren. Hierdoor worden de kippen weerbaarder tegen wormen. Een supplement is hier uitermate geschikt voor. Zeker als deze 100% natuurlijk is. Want dan is resistentie onmogelijk, in tegenstelling tot chemische antiworm middelen.
Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een worminfectie te verkleinen:
- Houdt het kippenhok en strooisel goed droog
- Ververs het strooisel regelmatig
- Geef voer uit bakjes i.p.v. door het op de grond te strooien
- Beperk insecten rondom het kippenhok
- Geef preventief een natuurlijk voedingssupplement om de darmgezondheid te optimaliseren
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.