KAKELPRAAT | Verenpikken
Verenpikken komt eigenlijk niet of zelden voor in de vrije natuur. Helaas komt verenpikken bij het houden van dieren toch redelijk vaak voor. In deze blog vertellen wij jou graag wat meer over verenpikken, de omgevingsfactoren, maar ook de genetische aanleg voor verenpikken.
Meestal ontstaat verenpikkerij uit verveling. Bij gebaarde rassen is meestal de haan het slachtoffer. Bij het veren pikken speelt een genetische component ook een rol. Die kan namelijk worden doorgegeven aan het nageslacht.
Wat is nou eigenlijk de oorzaak van verenpikken?
Er zijn eigenlijk diverse factoren waardoor het verenpikken ontstaat. Denk hierbij aan omgevingsfactoren, maar ook door wormen, deficiënties of necrotische enteritis. Daarnaast is de erfelijke aanleg ook bepalend. Er zijn namelijk duidelijke verschillen tussen ‘’rustige’’ en ‘’nerveuze’’ rassen. Bij nerveuze rassen kun je denken aan Leghorns, Friese hoenders maar ook de Australorps. Ook dwerghoenderrassen staan ook bekend als de wat onrustigere kippen. De Wyandotte, de Noord-Hollandse Blauwe en de Cochin zijn soorten die wat rustiger zijn.
Er zijn verschillende oorzaken:
- Tekorten aan vitaminen in de voeding
- Tekorten aan mineralen in de voeding
- Bloedluisbesmetting
- Tekorten aan voornamelijk dierlijke eiwitten in de voeding.
- Aandoeningen van de darmwand door ziektes zoals coccidiose of worminfecties
- Tekorten aan maagkiezel voor vertering in de maag
- Stress door te weinig afleiding, verveling in het hok of teveel kippen in de hokken
- Verkeerde verlichting
Hoe kun je verenpikken voorkomen?
Je kunt beginnen met het toevoegen van extra vismeel, weipoeder of honden – of kattenvoer aan het pluimveevoer. Het kan ook mogelijk zijn dat ze een tekort aan calcium en fosfaat hebben. Dit kan worden opgelost door extra kalksteentjes of schelpengrit te voeren. Om de verveling te minimaliseren kun je ze regelmatig wat graan of ander eten geven zoals groenten, fruit, zaden etc. In de middaguren zoeken kippen van nature naar voer. Hierdoor kan het pikgedrag rond het middaguur toenemen. Je kunt ook wat ruwvoer zoals luzerne, een kalkzandsteen of een mineralenpiksteen geven. Dit zorgt voor afleiding, waardoor de hanen vaker gaan treden en hierdoor zal het aantal bevruchte eieren hoger zijn. Het is belangrijk te zorgen voor een goed klimaat zonder ongedierte en een juist lichtschema. Voor het bepalen van de onderlinge rangorde, voor het pikken gezien als natuurlijk gedrag. Meestal is dit nauwelijks schadelijk voor de kippen zelf.
Als je ervoor kiest om er een nieuwe kip bij de plaatsen of één met een andere kleur, dan kan het verenpikken nog weleens flink uit de hand lopen. Het slachtoffer wordt dan in een hoek gedreven en continu op het hoofd gepikt. De kip geeft zich over met alle gevolgen van dien. Grote verwondingen op het hoofd gevolgd door bloed en loshangende huiddelen. Dit kan vervolgens leiden tot kannibalisme.
Tijdens het treden worden hennen door de haan in de nek gepikt om een betere houvast te hebben. Veel veren gaan hierbij verloren.