Is er een verschil in aanpak tussen volwassenbloedluizen en de eitjes?
Bloedluizen doorlopen meerdere stadia voordat het een volwassen bloedluis is die zich weer voort kan planten. Elk stadia vraagt een andere aanpak en dat maakt het beheersbaar maken van een bloedluisbesmetting zo moeilijk. Het vraagt namelijk meerdere aanpakken tegelijkertijd en zelfs dan is het niet mogelijk om van alle bloedluizen af te komen. In deze blog leggen we je daarom per stadium uit welke aanpak nodig is.
Bloedluiseitjes
We beginnen gelijk met het moeilijkste stadium van de bloedluizen. De eitjes zouden bij wijze van spreken nog een atoombom overleven. De eitjes zijn zo goed beschermd en sterk dat ze na 2 jaar nog met gemak kunnen uitkomen. Bloedluiseitjes wachten de juiste omstandigheden af en komen dan uit. Bloedluiseitjes zijn niet te bereiken via chemische en/of natuurlijke middelen en dat maakt de aanpak van bloedluiseitjes zo extreem moeilijk. De eitjes kan je eigenlijk pas bereiken op het moment dat ze uitkomen. Het enige dat kan helpen is een onkruidbrander, ga daarmee voorzichtig langs alle kieren om de bloedluisnesten weg te branden. Hiermee haal je een deel van de eitjes weg, maar mogelijk niet alles.
Larvale stadium
Voor het gemak noemen we deze fase het larvale stadium, maar bloedluizen doorlopen binnen dit stadium meerdere fases. Met het larvale stadium bedoelen we bloedluizen die uit het ei zijn gekomen, maar nog geen bloed hebben gedronken. In het larvale stadium zijn bloedluizen kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Hun pantser is nog zacht en hun pootjes zijn nog kort. Hierdoor kan je dit stadium goed aanpakken via een omgevingsspray. Deze omgevingsspray is op basis van siliciumdioxide en creëert een schuurpapierlaagje. Hier schuren de bloedluizen in de larvale stadium zich aan kapot waardoor ze uitdrogen en dood gaan. Spray deze spray daarom altijd op de route van het bloedluisnest naar de zitstok.
Volwassen bloedluizen
De volwassen bloedluizen drinken bloed bij de kippen en kunnen zich voortplanten. Het is dus extreem belangrijk om deze fase van de bloedluizen beheersbaar te krijgen. Want als bloedluizen zich niet voortplanten zal de populatie steeds kleiner worden. Volwassen bloedluizen zijn vrijwel niet via de omgeving aan te pakken. Bloedluisbakjes en een bak met badzand helpen uiteraard wel mee, maar het is vooral belangrijk om via de kip te behandelen. Volwassen bloedluizen hebben bloed nodig om te overleven en om zich voort te planten. Door kippen te behandelen met een kruiden supplement (via voeding of drinkwater) maak je het bloed onverteerbaar voor de bloedluis. Hierdoor kunnen de bloedluizen zich niet meer voortplanten. Ook raken de bloedluizen in paniek en gaan ze zich overdag laten zien, waardoor de kippen ze zien en ze zullen opeten.
Een bloedluisbesmetting? Pak alle stadia aan!
Zoals je kan lezen vraagt elke stadia een andere aanpak. Bij een bloedluisbesmetting is het daarom enorm belangrijk om meerdere behandelingen toe te passen. Op die manier krijg je het snelst de bloedluisuitbraak onder controle. Behandel niet alleen de omgeving, maar ook de dieren!
Vanwege wet- en regelgeving mogen wij hier niet vermelden om welke producten dit gaat. Voor vragen kan er altijd contact met ons worden opgenomen.